Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

Számlák a történelemből

Az olasz városállamok kereskedői sosem gondolták volna, hogy kétezer év múlva szigorú jogszabályok alapján, online számlázórendszerek segítségével állítjuk majd ki digitális dokumentumainkat. Ahogy mi sem tudhatjuk, hogy újabb kétezer év múlva milyen formában fognak majd létezni napjaink elektronikus számlái.

Az biztos, hogy a számlázás történelme a kereskedelem egészen korai időszakára vezethető vissza. Időszámításunk kezdete előtt már alakultak kereskedelmi hálózatok, kereskedelmi útvonalak, ahol a termelt javakat barter elveken cserélgették a kereskedők. Nem sokkal később megjelentek az első pénzérmék, amelyeket a tranzakciók pergamenen való dokumentálása követett.

Ahogy évezredek alatt formálódott a kereskedelem, a 19. század végére megjelentek a napjainkban is használatos számlák kezdetleges változatai. Az elegánsabb, egyedi fejlécekkel, ábrákkal, feliratokkal állatott, még írógéppel kitöltött verziók sokáig díszelegtek az íróasztalokon, ám manapság az egyszerű és standardizált számlákat használják a legtöbben. Az alábbi képeken jól látható, hogy a fejlécektől eltérően, a tételek és az árak vezetése a mai számlákhoz hasonlóan történt.

Egy párizsi szabó számlája egy birtokos úrnak ruhákról (1860):

Charvet_invoice_Destrehan_1860

Egy temetkezési vállalat számlája, Skóciából (1885):

1885_Glasgow_funeral_invoice

Az E.S.&A.Robinson gazdagon illusztrált számlája (1925):

1925_ES&ARobinson_Invoice_with_illustrations

A Billzone.eu lehetővé teszi, hogy standard helyett egyedi számlaképe legyen. A rendszerbe való bejelentkezést követően, a céges fiók beállításainál töltheti fel saját logóját, amely a számla fejlécében fog megjelenni.