Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

Minden, amit az OpenID-ról tudni lehet

OpenID Forrás: openid.net

Járt már úgy, hogy elfelejtette a jelszavát és nem tudott belépni valamelyik weboldalra? Esetleg böngészője jegyzi meg Ön helyett a jelszavát? Mi történik akkor, ha idegen számítógépen kell dolgoznia? Minden esetben emlékszik felhasználói beállításaira? Bizonyára törekszik rá, hogy mindenhová ugyanazzal a felhasználónévvel és jelszóval regisztrálja magát, ami persze lehetetlen, mivel több oldal is meghatározza, hogy milyen formátumú jelszót fogadnak el, ezért sokszor el kell térni a megszokott felhasználónévtől, jelszótól. Az OpenID erre nyújt megoldást, amely csak egyetlen regisztrációt igényel az azonosításhoz, mégis számos weblapra be lehet lépni vele.

Mi az az OpenID? Az OpenID egy nyílt, ingyenes internetes szolgáltatás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyetlen digitális azonosítóval lépjenek be különböző oldalakra. Az OpenID keretrendszer segítségével egy kézben tarthatjuk személyes adataink legjavát, ezek azonosítás céljából a felhasználóhoz köthetők és weboldalak használatára ad lehetőséget. Ebből következik, hogy elég egyetlen OpenID szolgáltatónál egyszer regisztrálni és ez az egy hozzáférés használható a további bejelentkezést igénylő internetes oldalak esetében.

Technikai megvalósítása Az OpenID elgondolás abból indul ki, hogy az interneten bárki azonosíthatja önmagát egy URL segítségével, pontosan úgy, ahogy a weboldalak is teszik. Mivel az URL-ek a web felépítésének alapvető elemei, biztos alapjául szolgálhatnak a felhasználóközpontú azonosítási folyamatnak is.

Az OpenID keretrendszer egyik fő eleme a hitelesítés, vagyis annak bizonyítása, hogy ki birtokol egy adott URL-t. Manapság a weboldalak felhasználóneveket és jelszavakat kérnek a belépéshez, ami azt jelenti, hogy sokan ugyanazt a jelszót használják minden weboldalon. Az OpenID azonosítása esetében a felhasználónév az egyedi URL, a hitelesítést pedig OpenID szolgáltató kezeli jelszó formájában.

Az OpenID előnye: - Nem kell újra és újra adatainkat megadni, kiadni (a belépési jelszót kizárólag az OpenID szolgáltató ismeri és tárolja biztonságos módon. Ez az adat a szolgáltatótól nem kerülhet ki, így esetünkben az egyes felhasználók adatai még a Billzone.eu számára is titkosak maradnak). - Az azonosításhoz szükséges adatokhoz a különböző weboldalak nem férnek hozzá, így azokat nem tudják tárolni sütikben, tehát a böngészőnkből nem lesznek kinyerhetőek. - Az egyszeri regisztráció néhány kattintással elintézhető, nem kell űrlapokat töltögetni. - Nem kell túl sok jelszót észben tartani, megjegyezni. - Mivel egyetlen jelszót kezel a rendszer, ezért ha ez mégis elveszne vagy egy weboldal megszerezné, csak ezt az egyet kellene megváltoztatni. - Több OpenID szolgáltató közül is választhatunk. - Használata rendkívül egyszerű és megkönnyíti életünket.

OpenID szolgáltatók MyOpenID, Google, Yahoo, Livejournal, Hyves, Blogspot.com, Flickr, Orange, Myspace, Wordpress.com, SymantecAOL.

Nagy valószínűséggel Önnek is van már OpenID-ja, mivel egy Gmail (Google) vagy Yahoo felhasználónév is tud ekként működni.

OpenID regisztráció Amennyiben kedvet kaptunk a regisztrációhoz valamelyik OpenID szolgáltatónál, akkor a fenti szolgáltató oldalára el kell látogatnunk. Csupán egy tetszőleges felhasználó névvel és jelszóval hozzuk létre saját azonosítónkat, amelyhez még az e-mail címünk megadására is szükség lesz. Az e-mail címre kiküldött érvényesítés után elmondhatjuk, hogy elkészítettük OpenID-s azonosítónkat. Hogyan tudjuk ezt hozzákapcsolni az adatainkhoz? Hogyan tudunk belépni egy OpenID azonosítót elfogadó weboldalra?

OpenID login

Belépés OpenID azonosítóval a Billzone.eu weboldalára Böngészőnk segítségével keressük fel azt az oldalt, ahová szeretnénk belépni, esetünkben látogasson el honlapunkra: Billzone.eu, ahol a "Belépés a rendszerbe" dobozon keresztül kerül majd sor az azonosításra. Weblapunk lehetőséget nyújt a felhasználók számára három OpenID szolgáltató közül választani: Google, Yahoo.

Belépéskor, annak megfelelően, hogy melyik szolgáltatót választotta ki, a felhasználót elirányítjuk az adott OpenID szolgáltató oldalára, ahol a már korábban regisztrált felhasználónév és jelszó megadásával megtörténik az azonosítás. Amennyiben a hitelesítés sikeres volt, az OpenID szolgáltató visszairányít az eredeti honlapra (vagyis a Billzone.eu weboldalra) úgy, hogy ott a belépés már megtörtént. Az első ilyen azonosítást követően minden további bejelentkezésünk már csak egy kattintással történik. A Billzone.eu rendszerbe való belépéshez tehát, nem kell mást tennünk, mint kiválasztani az OpenID szolgáltatónkat, azonosítani magunkat, és megadni az e-mailcímünkre kiküldött ideiglenes belépési jelszavunkat.

Mennyire biztonságos? Az OpenID szolgáltatás mindenképpen biztonságos, hiszen a szolgáltatótól nem kerül ki a felhasználónév és jelszó sem. A meglátogatott weboldal csak arról kap információt, hogy a megadott OpenID URL valós és azzal sikeresen be lehet lépni. A jelszó nem kerül át a weboldalhoz, azt minden esetben az OpenID szolgáltató ellenőrzi és tárolja.

Az OpenID rendszert jelenleg 1 milliárd ember használja, és közel 50 ezer oldalon keresztül érhető el.

Forrás: http://opid.hu/oldal/Mi_az_OpenID 46/http://en.wikipedia.org/wiki/Openid http://hu.wikipedia.org/wiki/OpenID Billzone.eu GYIK

Jelen cikk elképzelhető, hogy már túl régen frissült. Igyekszünk naprakészen tartani blogcikkeinket, azonban mégis előfordulhatnak elavult információk a korábbi bejegyzésekben. Ha elavult információt találsz, kérjük segítsd munkánkat azzal, hogy jelzed ügyfélszolgálatunkon. Köszönjük!