Fogalomtár

Online számlázó rendszer Online számlázásnak nevezzük azt a számlázási módszert, ha interneten keresztül érjük el a számlázó programot. Szemben a gépünkre telepített szoftverrel, ebben az esetben nincsen szükség telepítésre (installálásra), csupán egy aktív internet kapcsolatra, hogy kapcsolódhassunk az online számlázóhoz. Elég a böngészőnkbe beírni a megfelelő weboldal címét és interneten keresztül csatlakozhatunk a programhoz.

Telepített számlázó program A telepített számlázó programot minden esetben fel kell installálni (telepíteni) számítógépünkre ahhoz, hogy a program futtatható legyen a gépünkön. A telepítést elvégezhetjük cd lemezről, pendrive-ról vagy használhatjuk hozzá az internetről letöltött tömörített programfájlokat is. Minden említett esetben azonban a saját számítógépünk futtatja a rendszert.

Hagyományos papír alapú számla A számla megjelenési formájáról az áfa-törvény 174. § (1) rendelkezik, amely értelmében a számla papíron vagy elektronikus úton egyaránt kibocsátható. Hagyományos papír alapú számlát kiállíthatunk a nyomtatványboltban megvásárolt számlatömbből,  számítógépünkre telepítetett számlázó program segítségével,  illetve online elérhető számlázóval is.

Elektronikus számla Az elektronikus számla a közgondolkodással ellentétesen nem attól elektronikus, hogy elektronikus úton (számítógépen) állítjuk elő vagy pdf formátumú fájlba nyomtatjuk ki, esetleg mert e-mailen keresztül küldjük el. Az elektronikus számla elektronikus úton készül, a törvényben meghatározott feltételeknek megfelelően (EDI vagy PKI formátumban). A létrehozást követően csak és kizárólag elektronikus formában létezhet, azaz elektronikusan továbbítható és tárolható.  Nyomtatatott formában már nem hiteles dokumentum.

E-számlatömb Ugyanúgy működik, mint a papír számlatömb, csak virtuálisan. Azaz annyi számlatömbünk lehet, ahányat szeretnénk, azokban azonban szigorúan sorszámozva egymás után kell kiállítani a számlákat.

Elektronikus aláírás A digitális aláírás egy titkosítási eljárás, melynek segítségével használója hitelesítheti az általa kiállított dokumentumokat. Az aláírás szerkezetéből egyértelműen bizonyítható, hogy ki végezte el annak kódolását, és hogy pontosan mely dokumentumot kódolta.

Időbélyegző A Nemzeti Hírközlési Hivatal által nyilvántartott minősített szolgáltató időbélyegbe foglalva hozzákapcsolja adott dokumentumhoz az időbélyegzés hiteles időpontját azért, hogy később ezzel igazolható legyen, hogy a dokumentum (e-számla) az adott időpontban már létezett és azóta nem változott.

OpenID Az OpenID egy nyílt, ingyenes internetes szolgáltatás, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy egyetlen digitális azonosítóval lépjenek be különböző oldalakra. Elég egyetlen OpenID szolgáltatónál egyszer regisztrálni és ez az egy hozzáférés használható a további bejelentkezést igénylő internetes oldalak esetében.

Cégregisztráció A Billzone.eu rendszerbe a már meglévő OpenID-ja segítségével lehet belépni majd regisztrálni és felhasználói fiókot aktiválni. A rendszerben ezek után lehetséges saját cég részére a Fiók beállítások/Céges kapcsolatok karbantartása menüpont alatt található "Új cég regisztrálása". A megjelenő űrlap értelemszerű kitöltése és elküldése után a Billzone.eu munkatársai a megadott adatokat leellenőrzik (nyilvános cégadatbázisból). Amennyiben a megadott adatok helyesek, akkor cégünk elkészíti a két fél közötti szerződést, amelyet postázunk a regisztráló székhelyére, majd ha visszakaptunk egy aláírt példányt, 1 munkanapon belül aktiváljuk a felhasználói fiókot, és megkezdhetik a számlázási szolgáltatás használatát.

Ideiglenes jelszó Rendszerünk minden bejelentkezéskor egy ideiglenes, a létrehozástól számítva 10 percig érvényes jelszót generál. Az egyszer használatos, időkorlátos jelszó létrehozása biztonsági okokból történik (hasonlóan az interneten keresztül elérhető banki rendszerekhez). Célja, hogy a belépéshez használatos jelszót csak az a felhasználó ismerje, aki épp be szándékozik lépni a rendszerbe, ezzel is csökkentve a lehetőségeket az esetleges visszaélésre.