Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

NAV online számla: legújabb hírek

2018. január 22-én a Aktuális-MA szervezésében Czöndör Szabolcs (NAV) újabb információkat osztott meg a NAV online számla szolgáltatással kapcsolatban a témával kapcsolatos előadásán.

  1. Kötelező-e a számlázó programba az adatszolgáltatási funkciót beépíteni?

Az adatszolgáltatás funkciót nem kötelező a számlázó programba beépíteni, ez történhet adatszolgáltatási programon keresztül.

Amennyiben már rendelkezik CRM rendszerrel, úgy a Billzone.eu integrálható, mint adatszolgáltató modul.

2. Több ügyviteli rendszer kapcsolatakor, integrációja során melyik szolgáltatónak kell végeznie az adatszolgáltatást?

Az adatszolgáltatást annak a szolgáltatónak kell végeznie, amelyben a számlázás történik.

3. Több ügyviteli rendszer kapcsolatakor, integrációja során hogyan kell megállapítani, hogy hol történik a számlázás?

Több ügyviteli rendszer kapcsolatakor úgy állapítjuk meg, hogy hol történik a számlázás, hogy a számla sorszáma hol jön létre és annak nyilvántartásba vétele hol történik meg. Nem a számlához hozzáadott érték alapján döntünk, hanem a sorszám létrejöttének helye alapján.

4. Mikor jön létre a számla? A számla a számlázó programban jön létre, nincsen köze a létrejöttének a NAV számára történő adatszolgáltatáshoz. A vevő fizetési kötelezettsége a számla létrejöttekor keletkezik. 5. A NAV adatexport funkciója megmarad?

Igen, mert az adatexport funkció más számlák adatait fedi le: egy adott időszakon belül az összes számláét. Az adatszolgáltatás pedig csak a 100.000 forint adóértéket elérő vagy meghaladó adóalanyok számláit fedi le.

6. Mennyi időn belül kötelező az adatszolgáltatás?

24 órán belül kötelező az adatszolgáltatás a NAV részére. Technikailag 5 perc áll rendelkezésre, ameddig a megkapott token érvényes, után új token generálódik. 48 óránál nagyobb számlázó program üzemszünet esetén (vagy ha 72 óránál tovább tartana kijavítani a számlázó programnak a felmerült hibát) jelezni kell az adóhatóság felé a technikai üzemszünetet és az adatszolgáltatást kézzel kell elvégeznie adózónak a NAV felületén.

7. Beküldhető állomány nagysága mekkora?

Egyelőre 100 db számla küldhető be egyszerre összefűzve, a továbbiakban a NAV tervezi ennek bővítését.

8. Az adatszolgáltatás elvégezhető kézzel is?

Nem. A vonatkozó törvény kimondja, hogy az adatszolgáltatás csak automatizált lehet. A számlaadat rögzítése, létrejötte és a számla adatszolgáltatás között nem lehet emberi beavatkozás. KIVÉTEL: ha számlázó program üzemzavar lép fel. Ebben az esetben nyomtatványon jelezni kell a NAV részére az üzemzavart és az adatot kézzel kell szolgáltatni a NAV felületén adózónak.

9. Hogyan történik a NAV online számlázóba a regisztrálás?

A regisztráció ügyfélkapun keresztül történik. Egy adózó (cég) rendelkezni fog egy fizikai magánszemély felhasználóval és egy technikai felhasználóval (azonosítószám). A magánszemély felhasználó lesz az elsődleges felhasználó (cég képviseletére jogosult személy). Az elsődleges felhasználó hozzáadhat bármennyi további másodlagos felhasználót a céghez különböző jogosultságokkal.

10. Az adatszolgáltatásról a NAV küld valamilyen visszaigazolást?

A NAV készít egy "válaszüzenetet", amely tartalmazni fogja az adatszolgáltatás eredményét:

  • 'good' = megfelelő adatszolgáltatás
  • 'warning' = figyelmeztető hiba (tartalmi vagy technikai hiba)
  • 'error' = NAV nem tudta befogadni, értelmezni az adatszolgáltatást.

A NAV felületen az adatszolgáltatás eredményének üzenetei elérhetőek lesznek. A Billzone.eu számlázó program úgy készíti el a felületét, hogy ezek az üzenetek megjelenjenek a számlázóban is (ügyfeleink kényelmes tájékoztatása érdekében).

11. Hogyan szigorodott sorfolytonossági elvárás?

A sorfolytonosság eddig a számlázó programtól volt elvárás. Most adózótól lesz elvárás. Azaz, ha adózó több számlázó programot használ, akkor nem használhatja ugyanazt a számlatömb prefixet (előjelet) a két eltérő számlázó programjában (különben adatszolgáltatáskor számlasorszám duplikációja esetén NAV nem fogadja be az adatot).

12. Adatszolgáltatás mulasztás esetén hogyan szankcionál a NAV?

Adatszolgáltatás mulasztása esetén számlánként 500.000.- forint adóbírsággal sújthatja adózót adóhatóság.

Jelen cikk elképzelhető, hogy már túl régen frissült. Igyekszünk naprakészen tartani blogcikkeinket, azonban mégis előfordulhatnak elavult információk a korábbi bejegyzésekben. Ha elavult információt találsz, kérjük segítsd munkánkat azzal, hogy jelzed ügyfélszolgálatunkon. Köszönjük!