Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

Elektronikus aláírás... avagy aláírás - tinta helyett - bájtokkal

Elektronikus aláírás

Legtöbbünk örömére egyre szélesebb körben terjed az elektronikus ügyintézés az államigazgatásban, a kereskedelemben pedig a gyors kommunikáció és információ csere érdekében levelezéseink nagyrészét e-mailen folytatjuk. Azonban nap mint nap találkozunk mindannyian azzal a nehézséggel, hogyha két fél eljut a szerződéskötésig, akkor személyes aláírásra van szükség, vagy közigazgatási ügyintézéseink során a nyomtatványt aláírásunkkal kell ellátnunk.

Tulajdonképpen erre megoldás az elektronikus aláírás.

Digitális vagy elektronikus? A digitális aláírás és az elektronikus aláírás között az a különbség, hogy előbbivel a technológiát jelöljük, míg utóbbi alatt az elektronikus aláírásról szóló törvényben meghatározott módon készült (minősített szolgáltató által kiállított megfelelő tanúsítvánnyal ellátott) digitális aláírást értjük. Azaz az utóbbi egy jogi fogalom, míg az előbbi egy technikai.

Amennyiben egy dokumentumot elektronikus aláírással látunk el,  az egyenértékű a kézzel írott-, vagy közjegyző előtt tett aláírással. Az elektronikus dokumentum, így a Billzone.eu e-számlái is és az elektronikus aláírás elválaszthatatlanok egymástól. Egy elektronikus aláírás csak egy elektronikus dokumentumhoz, számlához vagy szerződéshez tartozik és fordítva. Ha például egy aláírt számlán bármilyen apró változtatást is hajtunk végre, akkor az aláírás már nem rendelhető hozzá a számlához, így az elveszti a hitelességét. Az aláírás azonban nemcsak a számlára vonatkozó információkat tárolja, hanem többek között az aláíró nevét is.

Az elektronikus aláírást technikai megközelítésben úgy kell elképzelnünk, hogy a számlából egy hosszú ellenőrző számot képezünk, melyet ujjlenyomatnak (hash kódnak) nevezünk. Ezt a számsort kódolja a számla kibocsátó a saját titkos kulcsával, melyet bárki a küldő nyilvános kulcsával visszafejthet. Így biztosítható a tartalom és az eredet hitelessége. A nyilvános kulcsú titkosítás, más néven aszimmetrikus titkosítás egy olyan kriptográfiai eljárás neve, ahol a felhasználó egy kulcspárral – egy nyilvános és egy titkos kulccsal rendelkezik. A titkos kulcs titokban tartandó, míg a nyilvános kulcs széles körben terjeszthető. A kulcsok matematikailag összefüggnek, ám a titkos kulcsot gyakorlatilag nem lehet meghatározni a nyilvános kulcs ismeretében. Az elektronikus aláírás létrehozásához a kiállító fél a saját, titkos kulcsát használja, a másik fél pedig a létrehozó nyilvános kulcsával ellenőrzi le a dokumentum hitelességét.

Hétköznapi ügyintézéseink során az aláírásunk hatalmas szerepet kap. Gondoljunk csak bele, hogy nap mint nap szinte minden hivatalos papírt vagy okiratot saját kézjegyünkkel látunk el. Az elektronikus aláírás célja, hogy a hagyományos aláírás minden tulajdonságát hordozza, sőt annak esetleges biztonsági hiányosságait kihasználva többet is tudjon.

Forrás: Hatályos vonatkozó jogszabály: 2001. évi XXXV.törvény - Az elektronikus aláírásról Európai Uniós szabályozás: EU 1999/93/EC irányelve Kép: Image by farrenhalcovich Wikipédia: Nyílt kulcsú titkosítás