Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

2013. január 1-től érvényes új számlázási szabályok

Tisztelt Ügyfeleink! 2013. január 1-jén érvényes új számlázási szabályok bevezetése miatt a Billzone.eu rendszerben verziófrissítés történt, amely az alábbi új funkciókat tartalmazza:

  • Vevő adószáma a számlán;
  • KATA adózók esetén a „kisadózó” szövegezés a számlán;
  • Elektronikus számlára vonatkozó változások;
  • Vevő adószáma a számlán:

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény módosítása alapján 2013. január 1-jén, vagy azt követően teljesített ügyletekről kibocsátott számlák kötelező tartalmi elemei közé tartozik a vevő adószáma a belföldi beszerzések esetén is, feltéve, hogy a számlában az áthárított adó összege eléri, vagy meghaladja a 2.000.000 (kétmillió) forintos értékhatárt.

2 millió forintot elérő vagy meghaladó ÁFA tartalom

A Billzone.eu rendszerben a számlán keletkező 2 millió forintos ÁFA tartalom esetében kötelező tartalmi elem a vevő adószáma. Kitöltés hiánya esetén figyelmeztető üzenetet dob a rendszer.

A számla kötelező tartalmi eleme a vevő adószáma
  • KATA adózók esetén a „kisadózó” szövegezés a számlán:

A kisadózó a termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról az ÁFA törvény szabályai szerinti  nyugta vagy számla kiállítására kötelezett. A kisadózónak az általa kibocsátott számlán fel kell tüntetnie, hogy „Kisadózó”, ellenkező esetben mulasztási bírsággal sújtható.

KATA adózás esetében „Kisadózó” szövegezés a számlán

Fontos tudni, hogy az általános forgalmi adóra nincs hatással az új adózási forma, azaz a kisadózó számlakiállítására ugyanúgy érvényesek az áfa általános szabályai.

Amennyiben cége KATA szerinti adózónak minősül (és bejelentkezése megtörtént a NAV-hoz),  úgy a KATA adózás tényét bepipálhatja a Céges beállítások /Alapadatok / Cégadatok szerkesztése oldalon. Ebben az esetben a számláin automatikusan meg fog jelenni a „Kisadózó” szövegezés.

 

  • Elektronikus számlára vonatkozó változások:

A 2010/45/EU direktíva FOGALMA szerint e-számlának minősül az a számla, amely a kiállítás és a befogadás pillanatában elektronikus. Azonban mind az említett direktíva, mind a magyar jogszabály (ÁFA törvény) kimondja, hogy ugyanakkor az e-számlának teljesítenie kell az alábbi alapelveket: megbízható módon biztosítani kell a számla eredetének hitelességét, adattartalma sértetlenségét és olvashatóságát.

Mind az EU direktíva*, mind a magyar ÁFA törvény** az egyéb és új hitelesítési lehetőségek mellett továbbra is az egyik megbízható hitelesítési módnak a digitális aláírást javasolja.

Fentiekből következően a hatályos jogszabályokban elvárt megbízható ellenőrzési nyomvonal létesítése érdekében a Billzone.eu elektronikus számlái 2013. január 1-je után is digitális aláírással ellátva kerülnek kiállításra.

Hivatkozás:
*2010/45/EU direktíva a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK irányelvnek a számlázás szabályai  tekintetében történő módosításáról -  233. cikk (2) a.) pontja
**2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról - 175.§.(2) a.)
 
Jelen cikk elképzelhető, hogy már túl régen frissült. Igyekszünk naprakészen tartani blogcikkeinket, azonban mégis előfordulhatnak elavult információk a korábbi bejegyzésekben. Ha elavult információt találsz, kérjük segítsd munkánkat azzal, hogy jelzed ügyfélszolgálatunkon. Köszönjük!