Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

NAV 3.0: kötelező árfolyam

Az eddigiekhez képest új elem az árfolyam minden esetben kötelező feltüntetése devizás számlán. 

Mikor kötelező az árfolyam megjelenítése a számlán?

Abban az esetben, ha a számla pénzneme eltér a számlakibocsátó ország hivatalos pénznemétől, akkor kötelezően fel kell tüntetni az árfolyamot a számlán. Azaz, ha devizás számla vagy belföldi devizás számla esetében a pénznem HUF-tól eltérő, pl. EUR, akkor az árfolyam feltüntetése kötelező. 

FONTOS: a számla adótartamától függetlenül kötelező az árfolyam megjelenítése a számlán!

Az árfolyam ugyan nem kötelező tartalmi eleme a számlának, de a NAV ONLINE SZÁMLA 3.0 adatszolgáltatás kötelezően küldendő adata. 

NAV 3.0 séma szerint kötelező mező: exchangeRate (lásd. NAV ONLINE SZÁMLA specifikáció)


NAV interfész specifikáció

NAV jogszabályi meghatározás
Módosító számla esetében

Módosító számla esetében, ha a korábbi eredeti számla nem rendelkezett árfolyammal, akkor a módosító számlának új elemként tartalmaznia kell az árfolyamot kötelezően. 

 

Hogyan tudom megjeleníteni az árfolyamot a számlán?

A billzone.eu számlákon egy árfolyamdobozban jelennek meg a deviza árfolyam adatok.


Billzone.eu számlakép
Milyen árfolyamot jelenítsek meg a számlán?

A rendszerben az árfolyam automatikusan lekérdezhető az MNB bankból. A magyarországi székhellyel és legalább ALAP csomag előfizetéssel rendelkező ügyfeleinknek az „Árfolyam” mező automatikusan töltődik a Magyar Nemzeti Bank árfolyam webservice-ből, amennyiben nem történt meg az előzetes árfolyam adat rögzítése. A mező értékét módosítani lehet, amennyiben a webervice-ből betöltött árfolyamtól eltérőt szeretnénk használni. Amennyiben a Törzsadatok/Árfolyam menüben a deviza árfolyama előzetesen rögzítésre került, akkor az az adat töltődik be. Ekkor javasolt a megjegyzés mezőbe beírni, hogy milyen forrásból származik a számlakészítés során használt devizaárfolyam.


Devizás számla létrehozása
Árfolyam küldése API-n keresztül
  • Árfolyam megadása: Az árfolyam kötelező küldése a LocalForeignCurrencyExchangeRate mezőben történik meg API-n keresztül. Ebben az esetben az árfolyam megadásra kerül. 
  • Árfolyam automatikus lekérdezése MNB-ből: Magyarországi székhelyű számlakiállító cég esetében, amennyiben a számla pézneme eltér az ország alapértelmezett pénznemétől lehetőség van az aktuális árfolyam Magyar Nemzeti Banktól való lekérdezésére a UseCurrencyExchangeRateService kapcsolóval. 

FONTOS: Ebben az esetben a UseCurrencyExchangeRateService értékeként true-t kell megadni és az InvoiceHeader LocalForeignCurrencyExchangeRate mezőjét üresen kell hagyni. Ha a LocalForeignCurrencyExchangeRate kitöltésre kerül abban az esetben az ott megadott érték fog megjelenni a számlán.

 

ForceLocalForeignCurrencyExchangeRate kivezetése

A fentiek alapján az árfolyam doboz megjelenítése kapcsoló értelmét veszíti, hiszen mindig meg kell jelennie devizás számla esetében. Ezért a  ForceLocalForeignCurrencyExchangeRate kapcsoló kivezetésre kerül a rendszerből. 

Címkék:
NAV 3.0