Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

KATA változások 2022

2022. szeptember 1-jétől ki lehet KATA vállalkozó és milyen új szabályok vonatkoznak rá? 

2022.09.01-től kik választhatják a KATA adózási formát?

  • csak magánszemélynek teljesítő = azaz belföldi vagy céges megrendelőjük nem lehet, kivéve a taxisok, akik esetében nem kizáró ok, ha céges megrendelőtől jutnak bevételhez. 
    Ha egy vállalkozás kizárólag magánszemélyeknek értékesít vagy nyújt szolgáltatást, mégis egyszer év közben céges megrendelő részére is teljesít, akkor ezzel a tényállással jogosulatlanná válik a KATA adózási forma státuszra. A KATA megszűnésének évére és az azt követő 12 hónapa a KATA ismételten nem választható. 
  • főfoglalkozású = azaz megszűnik annak a lehetősége, hogy a KATA-t mellékfoglalkozásként válassza a vállalkozó. Továbbá sem nyugdíjas, sem nappali tagozatos diák, sem rokkantsági és/vagy rehabilitációs ellátásban részesülő nem lehet KATA-s vállalkozó. 
  • egyéni vállalkozó = azok a vállalkozások, amelyek egyéni cég vagy magánszemély taggal rendelkeznek (kkt., bt, ügyvéd, közjegyző, végrehajtó, őstermelő, állatorvos, aki külföldön biztosított személynek számít, nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban áll, az nem választhatja a KATA adózási formát). 

Változások:

  • Adó összege:

MARAD: a KATA tételes adó összege havi 50 000 Ft
MEGSZŰNIK: a mellékállású KATA adó (25 000 Ft) illetve az emelt összegű kata adó (75 000 Ft).

 

  • KATA keret:

VÁLTOZIK: a KATA bevételi keret 12 millióról 18 millióra emelkedik

  • Határidők:

MARAD: A tételes adó megfizetésének határideje a tárgyhónapot követő 12., illetve az adóévi bevételekről az adóévet követő év február 25-ig kell nyilatkozni.

  • Helyi iparűzési adó:

MARAD: a KATA-s egyéni vállalkozók jogosultak a helyi iparűzési adóalap egyszerűsített megállapítási módszerét választani (2,5 millió Ft átalányadóalap).

  • Kifizetőt terhelő 40%-os adó:

MEGSZŰNIK: a kifizetőt terhelő 3 millió Ft feletti, illetve kapcsolt vállalkozások között a teljes számlázott összeg után fizetendő 40 %-os adó, továbbá a kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettségek.

  • KATA keret átlépése felett 40%-os különadó:

MARAD: Amennyiben a KATA keret átlépésre kerül, akkor 40%-os különadót kell fizetnie kisadózónak a keret feletti bevételre vonatkozóan.

  • Céges bevétel bejelentése:

ÚJ: a KATA-s vállalkozónak 15 napon be kell jelentenie az adóhatóság részére, ha belföldi vagy külföldi céges megrendelőtől szerez bevételt (kivéve taxisok).

FONTOS: 
Ismét elválik egymástól az alanyi ÁFA-mentes és a KATA bevételi értékhatár.
* alanyi ÁFA mentes bevételi értékhatár: 12 000 000 Ft
* KATA bevételi értékhatár: 18 000 000 Ft. 

JÓ TUDNI: 
Ha egy vállalkozás átlépi az ÁFA-mentességet nyújtó 12 milliós bevételi értékhatárt, de még nem érte el a 18 millió forintos KATA bevételi értékhatárt, akkor nem kell 40%-os KATA különadót fizetnie, de onnantól ÁFA fizetésre kötelezett, így az általa kibocsátott számlán ennek tényét a megfelelő ÁFA kulcs használatával dokumentálniuk kell. 

Címkék:
kisadózó