Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

Éttermi szolgáltatás ÁFA-ja

A vendéglátásban 27%-os vagy a kedvezményes 5%-os ÁFA kulccsal történhet a számlázás.

Mikor melyiket kell alkalmazni? 

Ahhoz, hogy az éttermi vagy vendéglátás szolgáltatás az Áfa tv. alapján 5 százalékos adómérték alá tartozzon, a következő feltételeknek kell együttesen fennállniuk:

  • Áfa tv. szerinti szolgáltatásnyújtásnak kell megvalósulnia
  • a szolgáltatásnak a Központi Statisztikai Hivatal Szolgáltatások Jegyzékének a besorolási rendje szerint a TESZOR’15 56.10 alá tartozik alá kell tartoznia,
  • a szolgáltatásnak étel- és helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalomra kell vonatkoznia.

TESZOR'15 alá tartozó szolgáltatások:

  • TESZOR’15 56.10.11 Ételszolgáltatás teljes kiszolgálással
  • TESZOR’15 56.10.12 Ételszolgáltatás vasúti étkezőkocsiban, hajón
  • TESZOR’15 56.10.13 Önkiszolgáló ételszolgáltatás
  • TESZOR’15 56.10.19 Egyéb ételszolgáltatás 

JÓ TUDNI: 
A feltételeknek együttesen kell teljesülniük ahhoz, hogy az adott ügyletre a kedvezményes adómérték alkalmazható legyen. 

Üzemi étkeztetés 27%-os ÁFA-s
Az üzemi étkeztetés statisztikai besorolása TESZOR’15 56.29.20, így az üzemi vagy munkahelyi étkeztetés, ugyan a jellegét tekintve szolgáltatásnyújtásnak minősül, de a TESZOR besorolása miatt nem tartozik az 5%-os adómérték alá, így 27%-os adókulccsal adózik.

Ha palackozott üdítőt is fogyaszt a vendég ebédre
Ilyen esetben a számlán külön fel kell tüntetni az ételek árát, amelyek a kedvezményes százalékos kulccsal forgalmazhatók, továbbá külön kell feltüntetni a fél literes üdítő (például kóla) árát, amelyre a 27 százalékos áfa vonatkozik.

Kiszállítás, házhozszállítás
Az 5 %-os adómérték nem vonatkozik a kiszállítással kapcsolatos szolgáltatásokra. Az elviteles, házhoz szállított étel és ital értékesítése nem szolgáltatásnyújtásnak, hanem termékértékesítésnek minősül az áfa rendszerében, ezért rájuk nem alkalmazható a kedvezményes adómérték.

"Becsomagolná kérem a maradékot?"
Mi történik akkor, ha a vendég megrendelte az ételt az étteremben, egy részét elfogyasztotta, de azt kéri, hogy a maradékot csomagolják be a részére? Egy NAV állásfoglalás szerint ebben az esetben a vevő fogyasztási szándéka a meghatározó. Jelen esetben pedig a vendég eredeti szándéka az éttermi szolgáltatás igénybevétele volt, így a részéről igénybe vett szolgáltatás nem minősül termékértékesítésnek. 


JELLEMZŐ ALKOHOLMENTES HELYBEN KÉSZÍTETT ITALOK KÖRE 
kávé, limonádé, tea, sűrítményből készített szörp, almafröccs, alkoholmentes koktél, turmix.

Fontos:
Például az alkoholos ír kávé (amely alkohol  hozzáadásával készül) esetében nem valósul meg a kedvezményes adómérték alkalmazásához szükséges azon feltétel, hogy az ital nem tartalmazhat alkoholt, így ez a helyben készített kávékülönlegesség csak 27%-os ÁFA-val számlázható.

Muszáj inni is és enni is? 
A kedvezményes adómérték alkalmazhatóságához nem szükséges, hogy egy adott szolgáltatás keretében étel és helyben készített, nem alkoholtartalmú ital fogyasztására is sor kerüljön. 

Forrás: 
https://nav.gov.hu/ado/adozasi_kerdes/2021_5__Adozasi_kerde20210602

Címkék:
ÁFA