Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

Horvátország pénznem váltás: HRK helyett EUR

Horvátország 2023. január 1-jén csatlakozott az euróövezethez. A Billzone.eu rendszerben Horvátország alapértelmezett pénzneme átállt HRK-ról EUR-ra.

Átállítás időpontja: 2023.01.02.

 

Mire érdemes odafigyelni az átállás után?

  • Amennyiben az átállás után horvát székhelyű cégével HRK-ban szeretne számlázni, akkor azt megteheti, azonban meg kell adni a horvát kuna átváltási árfolyamát.
  • Az átváltást követően a 2023.01.01 előtti HRK-s számlák sztornóját lehetőség van HRK-ban és EUR-ban is kiállítani, azonban a visszatöltött számla nem fogja tartalmazni az eredeti HRK-s számla tételsorait, azokat a számla kiállítójának kell felvennie.
  • Az átállást követően egy 2023.01.01 előtti HRK-s meglévő számla alapján történő új számla létrehozása esetén, a számla tételsorait szintén a számla kiállítónak kell felvennie.

 

Számlatömb alapértelmezett pénznemének átállítása

A számlatömb alapértelmezett pénznemének átállítása a Törzsadatok / Számlatömbök oldalon a számtömb jelére kattintva kezdeményezhető:

A Pénznem mezőben ki kell választani az EUR pénznemet, majd a Mentés gombra kattintani:

Számlázás horvát cég részére

Az átállást követően horvát cég részére történő számlázás esetében a Számla létrehozás oldalon kérjük kiválasztani az EUR pénznemet. A legördülő listában továbbra is kiválasztható a HRK pénznem sztornózás esetére. 

Távolról nyújtható szolgáltatás és távértékesítés Horvátországba

A magánszemélynek „távolról nyújtható szolgáltatás" vagy "távértékesítés" esetében (ÁFA tv. 38-49§ alapján) a teljesítés helye különös szabályok szerint az EU tagországa, így a számlán a teljesítés helye szerinti EU tagország pénznemét és ÁFA-ját kell feltüntetni. Ebben az esetben a Számla létrehozás oldalon kérjük kiválasztani az EUR pénznemet és az aktuális horvát ÁFA kulcsot. A legördülő listában továbbra is kiválasztható a HRK pénznem sztornózás esetére. 

A Billzone.eu Sandbox TESZT rendszerben a 2022.11.21-ei frissítéssel elérhető és tesztelhető a pénznem váltás Horvátországban funkció fejlesztés. Kérjük, hogy a funkció éles használata előtt próbálják ki tesztrendszeren a horvátországi pénznem váltást. 

Sandbox TESZT rendszer elérhetősége: https://sandbox.billzone.eu

Címkék:
pénznem