Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

Mik az előnyei az Open Bankingnek?

Az Open Banking számos előnnyel jár az ügyfelek számára, mik ezek az előnyök?

Milyen előnyei vannak az Open Bankingnek?

1) Adathordozhatóság

Az egyik előnye a nyiltbankolásnak az, hogy mostantól a banki adatokat más szolgáltatókkal is meg lehet osztani, azaz az adatok hordozhatósága következtében gyorsulni fog az adatfeldolgozás. 

2) Kevesebb humán erőforrás befektetés

Ha az adatok megoszthatók más szolgáltatókkal is, akkor az azt jelenti, hogy az adatok további feldolgozása automatizálható. Ennek előnye a hibalehetőségek minimalizálása és a humán erőforrás bevonásának csökkentése. 

3) Gyorsuló folyamatok

A nyílt API-nak köszönhetően a számlaadat megosztás és azok automatizált további feldolgozása sokkal gyorsabb folyamatokat eredményez a pénzügyi szolgáltatási szektorban.

4) Ügyfélszabadság

Annak következtében, hogy az ügyfélnek a számlaadatai nemcsak az adott bankbank érhetők el, hanem azok továbbküldhetők harmadik szolgáltató részére és tárolásra is kerülhetnek ezáltal, az ügyfél nagyobb szabadsággal rendelkezhet a továbbiakban a számlaadatainak felhasználhatósága és hosszú távú megőrzése szempontjából. 

5) Versenyhelyzet és szolgáltatásbővülés

Amennyiben az ügyfél nincs annyira kötve a bankjához a számlaadatai miatt, abból az következik, hogy a bankok közötti verseny további szolgáltatás bővüléseket fog kínálni az ügyfelek számára annak érdekében, hogy megtartsa őket. A bankoknál mindenképpen innováció növelő és tevékenységi kör bővülő folyamatokat indíthat el az open banking.  Illetve a számlainformációs megosztás további szolgáltatási köröket nyit meg az ügyfél részére, mint például a Bankszámla Összepontozás funkció a Billzone.eu számlázóban. 

Mire használható a Nyíltbankolás?

A nyíltbankolás számos többletszolgáltatási lehetőséget rejt magában, így például:

  • Online hitelezés során ki lehet majd használni a PSD2 adta lehetőségeket, ugyanis online személyikölcsön-igénylés esetében az ügyfélnek lehetősége nyílik megadnia a hozzájárulását ahhoz, hogy a pénzintézet bekérje a számlaadat történetét egy másik banktól.
  • Adott banknál az ügyfelek fel tudják venni egy másik banknál vezetett számlájukat, így az ügyfelek a külsős bankszámlájukon elérhető egyenlegen felül további történetet is lekérdezéseket, szűréseket, statisztikákat készíthetnek a pénzügyi helyzetükről.
  • A bankokat megkereshetik harmadik feles szolgáltatók számlaadat további feldolgozási szándékával, például a számlázó programokban a számlák és a bejövő tételek összepontozása érdekében.

FONTOS

A harmadik feles szolgáltatóktól is elvárt és ellenőrzött jogszabályi követelmény a biztonságos adatkommunikációs kapcsolat létesítése, így az adatok teljes biztonsággal közlekednek a megosztás során.

Mi fog változni az Open Bankinggel?

Az Open Banking esetében az adatok bármikor mobilizálhatók, ezzel az ügyfelek részére egy rendkívül bürokratikus folyamat szűnik meg, például hitelfelvétel során vagy banki intézmény váltása során.  Azáltal, hogy az ügyfelek sokkal könnyebben tudnak majd bankot váltani, a versenyhelyzettel minőségibb szolgáltatásokra törekszenek majd a bankok.  Ezt a bankok, biztosítók, hitelintézetek úgy érhetik el, hogy sokkal inkább személyre szabottabb ajánlatokkal tudnak előállni az ügyfelek részére, amelyeket a számlaadat információk alapján felállított fogyasztási és befeketetési profilokból fogják kiolvasni. Tehát a nyiltbankolás lehetőségével a banki intézmények az ügyfél számlaadat információinak felhasználásával az ügyfél porfiljához igazodó hiteleket, kamatokat tudják majd kínálni. 

Továbbá az open banking mindenképpen előidéz egy technológiai fejlődést a bankok esetében, hiszen arra kényszeríti az intézményeket, hogy felülvizsgálják meglévő informatikai technológiáikat, azokat alkalmassá kell tenniük arra, hogy az adatok API-n keresztül megoszthatóvá váljanak. 

Címkék:
összepontozás