Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

Open banking kisokos

Mi az a PSD2? Mi az az open banking vagy AISP?

PSD2

Az Európai Unió 2018.01.13-tól előírja a módosított pénzforgalmi irányelv (PSD2) alkalmazását minden az Európai Unióban szolgáltató banknak. A PSD2 irányelv alapján a bankoknak kötelezően API interfészen keresztüli hozzáférést kell biztosítania az ügyfelek a számla adataikhoz harmadik feles szolgáltató számára. A szolgáltatónak engedélyköteles, szigorú szabályok szerinti ellenőrzött félnek kell lennie, továbbá a hozzáférést az ügyfélnek kell engedményeznie a szolgáltató részére. 

FONTOS

Az ügyfél számlájához történő hozzáférés nem automatikus, azt kizárólag ügyfél teheti meg. A jogszabály továbbá előírja, hogy a hozzáférési engedélyezést 90 naponta meg kell újítania, erősítenie ügyfélnek. 

Szolgáltatók

Három típusú szolgáltatói kategória került meghatározásra: 

  • Számlainformációs Szolgáltató  = AISP

Számlainformációs Szolgáltató esetében az ügyfél egyetlen felületről láthatja az összes bankszámlájának az adatait, tranzakcióit, továbbá ezeket a tranzakciós adatokat megoszthatják más szolgáltatókkal, például hitelintézetekkel, számlázóprogramokkal összepontozás céljából vagy biztosítókkal. 

  • Fizetés-kezdeményezési Szolgáltató = PISP

Fizetés-kezdeményezési Szolgáltató esetében az ügyfél a bankjának közvetlen elérése nélkül tud fizetést indítani, számlát kifizetni. A fizetési kérelem indításával a fizetendő összeg automatikusan megjelenik a partner bankjában, mint fizetendő összeg. 

  • Készpénz-helyettesítő Fizetési Eszköz Kibocsátó = CISP 

A készpénz-helyettesítő fizetési eszköz használata lehetővé teszi a felek közötti készpénzmentes fizetéseket. Az elektronikus pénzzel (kriptovalutával) történő fizetés tipikus példája ennek, továbbá a mobiltárca vagy a bankkártya. 

Open Banking

Az Open Banking (nyílt bankolás) olyan nyitott bankrendszert jelent, amely az ügyfelek részére szélesebb pénzügyi lehetőségeket kínál. Lehetővé teszi az ügyfelek részére, hogy megosszák számlaadataikat más szolgáltatókkal, intézményekkel. Ehhez nincsen szükség bürokratikus eljárásokra, szabványos technológián keresztül (API interfész) lehívhatók az adatok harmadik fél számára.

API

Az Európai Unió a számlaadatokhoz való hozzáférést a nyílt és széles körben ismert és használt szabványon alapuló API interfészen keresztül teszi kötelezővé 2019. március 14-től (API dokumentációkat és fejlesztői tesztkörnyezet). Az európai bankok többnyire a Berlin Group NextGenPSD2 ajánlásai alapján alakítják ki az API hozzáféréseket.

Címkék:
összepontozás