Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

Mik a faktorálás előnyei?

Faktoring: ismerd meg a faktorálás előnyeit!

Vállalkozóként folyamatosan keressük a legjobb megoldásokat, amelyek hozzájárulnak cégünk sikeréhez. Ha rátaláltál már a billzone számlázórendszerére, akkor jó úton vagy, hogy minőségi megoldásokat találj, de az út itt még nem ér véget. A faktoring segítségével további pénzügyi nehézségeket tudsz átvészelni.

A piaci várakozások alapján a következő évek gazdasági körülményei nem lesznek túl kedvezőek, így a folyamatos fejlődés elősegítése mellett fel kell készülnünk váratlan helyzetekre is. Amikor pedig a gazdaság belassul, nehezebb hitelhez jutni, likviditásunk gyorsan meginoghat. Ezekben a helyzetekben a faktoring egy kiváló megoldás lehet, hiszen itt saját pénzünkhöz jutunk hozzá, jellemzően a számlakiállítás napján.

Mi az a faktoring?


A faktorálás segítségével kiállított számlánk végösszegét hamarabb kapjuk kézhez, mint a számlán szereplő fizetési határidő. Ez pedig rendkívül egyszerűen működik a gyakorlatban: A faktoring céggel való szerződéskötés után a kiállított számlát elküldjük a faktoring cégnek, akik pedig akár már aznap kiegyenlítik felénk az összeget.

Miért hasznos egy vállalkozás számára a faktoring?


A faktoring során nem hitelhez nyúlunk, hanem tulajdonképpen saját pénzünkhöz jutunk hozzá sokkal hamarabb. Ez pedig a nehezedő gazdasági helyzetben kiemelten fontos. A hitelezés egyre nehezebb, az állami programok is szűkülnek, az igénylési feltételek pedig egyre inkább teljesíthetetlenek.

Emiatt, ha hirtelen likviditási gondunk akad, egyre kevésbé támaszkodhatunk a hagyományos banki termékekre. Másik oldalról viszont azzal sem kalkulálhatunk, hogy ügyfeleinkkel rövid, pár napos fizetési határidőket határozunk meg. Különösen a nagyobb vállalkozásoknál vagy éppen multinacionális cégeknél a fizetési határidők jellemzően 30-90 nap között mozognak.

Ez idő alatt nekünk pedig várakoznunk kell pénzünkre, és ha ekkor jön egy váratlan kiadás vagy éppen most toppanna be egy új ügyfél, akkor ezeket a tételeket nem tudjuk miből megfinanszírozni.

A faktoring segítségével viszont saját pénzünkhöz jutunk hozzá hamarabb, így nem kell aggódni amiatt, hogy a hosszú fizetési határidő miatt csorbul a likviditásunk. Azonnal be tudjuk forgatni az összeget például egy új projektbe.

Mennyire ismert a pénzügyi világban a faktoring?


A faktoring különösen a nagyobb árbevétellel rendelkező KKV-knál és a multinacionális cégeknél ismert. Ezen vállalkozások ajánlják is sokszor a faktorálást partnerüknek, hiszen ők is tudják, hogy az általuk elvárt hosszú fizetési határidő megterhelő lehet. Ebből kifolyólag nyitottak az ilyen pénzügyi megoldások felé.

Mi kell ahhoz, hogy faktorálni tudjam a számláimat?


Első és legfontosabb lépés, hogy találjunk egy megbízható faktoring céget, ahol gyors és rugalmas megoldásokkal kezelik a hétköznapi igényeket is.

Ezt követően a faktorcég végigkísér minket a folyamaton. Számíthatunk a kötelező, céges dokumentumok bekérésére, alapvető adatok megadására. A faktorálás egy komoly pénzügyi tevékenység, így fontos, hogy megbízható partnert válasszunk, így hosszú távú, gördülékeny együttműködésre számíthatunk.

Nagy különbség a hitelhez képest viszont az, hogy a faktoring során sokkal fontosabb az, hogy milyen partnerekkel dolgozunk, hiszen a faktoring cég végül tőlük várja a teljesítést. Tehát, ha egy induló vállalkozás vagyunk, viszont pénzügyileg stabil cégekkel működünk együtt, a faktoring ugyanúgy egy jó választás lehet számunkra.

A faktoringra különleges helyzetekben is számíthatunk


A faktorálás akkor is egy kiváló megoldás, ha például új piacra lépünk be, vagy éppen külföldre terjeszkedünk. Egyedi faktoring megoldásokkal ezekre a helyzetekre is bebiztosíthatjuk magunkat.

Mennyibe kerül a faktorálás?


A faktorálás díja nagyon jól kalkulálható, az ajánlatban és szerződésünkben részletesen és érthetően leírásra kerül, mennyit fogunk fizetni egy-egy számla faktorálásáért. A MagNet Faktor szerencsére rendelkezik egy kalkulátorral, ahol kötelezettség nélkül megnézhetjük, hogy mennyibe is kerülne egy számla faktorálási költsége.

Megnézem a faktoring kalkulátort

Összefoglaló

A faktorálás egy olyan pénzügyi megoldás, amelynek köszönhetően kiállított számlánk végösszegét a faktor cég a számla beküldésének napján rendelkezésre bocsátja. A faktorálás díja egyszerűen és könnyen kalkulálható, ráadásul gyors, rugalmas és egyszerű szerződéskötési folyamat jellemzi.

Kezdő és régóta piacon lévő vállalkozás számára is kiváló választás lehet a faktorálás a likviditási problémák leküzdésére.

Cikk írója szakértőnk: Balázs Nóra, CMO - MagNet Faktor Zrt.
Címkék:
faktoring