Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

Miben segít a nyílt bankolás?

Könnyen és hatékonyan intézhető pénzügyek a nyílt bankolás technológiával. Mit is jelent ez? 

Hatékony pénzügyi tranzakciók

A nyílt bankolás lehetővé teszi a cégek számára, hogy könnyen és hatékonyan intézzék pénzügyi tranzakcióikat a pénzügyi intézményekkel és más vállalatokkal.
A nyílt bankolás azon technológiai megoldások összessége, amelyek lehetővé teszik a bankok közötti adatok és tranzakciók megosztását nyilvános programozható felületeken (API-kon) keresztül. A nyílt bankolási rendszerek segítségével a cégeknek lehetőségük van összekapcsolni pénzügyi adataikat és tranzakcióikat egyetlen felületen keresztül.

Előnyei közé tartozik, hogy lehetővé teszi a cégek számára az adatok egyszerű és biztonságos megosztását, valamint az olyan innovatív alkalmazások és szolgáltatások fejlesztését, amelyekkel hatékonyabban lehet kezelni a pénzügyi tranzakciókat. Az API-k révén a cégek hozzáférhetnek azonnal a pénzügyi adatokhoz, így pontosabb előrejelzéseket és jobb pénzügyi döntéseket hozhatnak. Az API-k révén a vállalkozások hatékonyabbá tehetik a pénzügyi folyamataikat, és innovatív szolgáltatásokat fejleszthetnek ki, amelyekkel javíthatják az ügyfelek szolgáltatásait és növelhetik a versenyképességüket.

Pénzügyi tranzakciók integrálása

A nyílt bankolás lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy a pénzügyi tranzakcióikat könnyebben integrálják a saját üzleti folyamataikba, és így hatékonyabbá tegyék azokat.

A nyílt bankolás alapvetően azt jelenti, hogy a bankok nyitottabbá válnak az ügyfeleik számára, és lehetővé teszik számukra, hogy harmadik felekkel (pl. más bankokkal, fintech vállalkozásokkal, stb.) kommunikáljanak és azonosított adatokat osszanak meg.

Ez a nyitottság és az adatok megosztása előnyöket biztosít a vállalatoknak azáltal, hogy:

  • Egyszerűbb és hatékonyabb pénzügyi tranzakciókat biztosítanak: A nyílt bankolás lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy egyszerűbben és hatékonyabban végezzenek pénzügyi tranzakciókat. Az adatok megosztása és a harmadik felekkel való kommunikáció lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy gyorsabban hajtsák végre a tranzakcióikat, és javítsák azok hatékonyságát.
  • Automatizálják a pénzügyi folyamatokat: A nyílt bankolás lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy az adatok automatizálásával javítsák a pénzügyi folyamatok hatékonyságát. A számlázási, beszedési és fizetési folyamatok automatizálása lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy csökkentsék a manuális munkát, javítsák a pontosságot és csökkentsék a hibákat.
  • Nagyobb adatbiztonságot biztosítanak: A nyílt bankolás lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy nagyobb biztonsággal kezeljék a pénzügyi tranzakcióikat. A nyitottság és az adatok megosztása lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy könnyen ellenőrizzék az adatokat, és gyorsan észleljék a potenciális biztonsági problémákat.

Saját pénzügyi helyzet megismerése

A nyílt bankolásnak köszönhetően a vállalatok számára könnyebbé válik a pénzügyi helyzetük megismerése és az ügyfeleik, beszállítóik és partnereik pénzügyi helyzetének nyomon követése. Az API-k segítségével a vállalatok hozzáférhetnek azonnali pénzügyi adatokhoz, ami lehetővé teszi számukra, hogy valós időben lássák a számláik egyenlegét, tranzakcióikat és azok állapotát.

Az ügyfelek, beszállítók és partnerek pénzügyi helyzetének nyomon követése továbbá lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy időben felismerjék a késedelmes fizetési szokásokat, és ennek megfelelően reagálhassanak. Az API-k révén a vállalatok könnyebben tudnak értesülni az esetleges kockázatokról, ami segít a kockázatkezelésben és a pénzügyi stabilitás fenntartásában.

Segítség a likviditási kockázatok kezelésében

A nyílt bankolás segíthet a vállalatoknak a likviditási kockázatok kezelésében és a pénzügyi előrejelzések javításában:

  1. Átláthatóság és pontosabb pénzügyi adatok: A nyílt bankolás révén a vállalatok jobb áttekintést kaphatnak a banki tranzakcióikról, így pontosabb képet kapnak a bevételük és kiadásaik áramlásáról. Ez lehetővé teszi, hogy pontosabb pénzügyi előrejelzéseket készítsenek és hatékonyabban kezeljék a likviditási kockázatokat.

  2. Személyre szabott pénzügyi szolgáltatások: Az Open Banking által rendelkezésre álló adatok segítségével a vállalatok olyan pénzügyi szolgáltatásokat vehetnek igénybe, amelyek jobban megfelelnek az egyedi igényeiknek. Például, ha egy vállalat gyakran külföldre utazik, akkor egy olyan banki szolgáltatást választhat, amely kedvezőbb árfolyamon biztosít valutaátváltást.

  3. Jobb pénzügyi tervezés: A nyílt bankolás révén a vállalatok a banki adatokat összekapcsolhatják más adatforrásokkal, például az értékesítési adatokkal és a készletinformációkkal. Ez lehetővé teszi, hogy az üzleti vezetők pontosabb előrejelzéseket készítsenek, és javítsák a pénzügyi tervezést.

  4. Könnyebb likviditási kockázatkezelés: A nyílt bankolás révén a vállalatok hatékonyabban kezelhetik a likviditási kockázatokat, mivel a banki adatokat a valós időben lehet lekérdezni. A vállalatok könnyebben és naprakészebben nyomon követhetik saját pézügyi helyzetüket. 

Összességében a nyílt bankolás számos lehetőséget kínál arra, hogy hatékonyan kezeljük a pénzügyeinket és minél alaposabban megismerhessük a saját vagy cégünk pénzügyi helyzetét és ennek megfelelően hozzuk meg a döntéseket a jövőben.