Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

Online platformok adatszolgáltatási kötelezettsége

Mit jelent az online platformok adatszolgáltatási kötelezettsége? Kikre vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség?

A digitális kereskedelem bővülésével az értékesítések nem kevés hányada online platformokon zajlik. Az online platformok adatszolgáltatási kötelezettsége az internetes szolgáltatások és az e-kereskedelem terjedésével egyre fontosabbá válik. Az ilyen platformok jelentős mennyiségű adatot gyűjtenek fel az ügyfeleiktől, a felhasználóktól és az érdeklődőktől, amelyek számos szabályozással és kötelezettséggel jár.

Vonatkozó irányelv: 
Az Európai Unió Tanácsa 2021-ben elfogadta az EU Tanácsa 2021/514 (DAC7) irányelvet, amely az online piacterek adózási és adatszolgáltatási kötelezettségeit szabályozza. Az irányelv célja, hogy biztosítsa az adóhivatalok számára a hatékonyabb adóbehajtást az online platformokon keresztül értékesítő vállalkozások esetében.

Az irányelv értelmében az online piactereknek kötelezően át kell adniuk az adóhatóságoknak az általuk regisztrált értékesítők és az értékesítési adatokat.

Mi a célja az adatszolgáltatásnak?

Az EU Tanácsa 2021/514 (DAC7) irányelve egy fontos lépés az online piacterek és az online értékesítések adózásának és adatszolgáltatásának szabályozása felé. Az irányelv célja, hogy növelje az adóhatóságok hatékonyságát, valamint megakadályozza az adóelkerülést és az adócsalást az online értékesítéseknél. Az online piactereknek szorosan együtt kell működniük az adóhivatalokkal, és betartaniuk a szabályokat annak érdekében, hogy elkerüljék a súlyos következményeket.

Az adatszolgáltatási kötelezettség a platformoknak biztosítja, hogy megfelelő védelmet nyújtsanak a felhasználók személyes adatai számára, és lehetővé teszi a hatóságok és más felek számára az adatok ellenőrzését és nyomon követését.

 

Mik azok az online platformok?

Olyan online piacterek, ahol az értékesítők (szolgáltatásnyújtó/termékértékesítő) és ügyfél kapcsolatfelvételt tud kezdeményezni egymással árucsere vagy szolgáltatásnyújtás igénybevételével kapcsolatban.

Milyen adatokat kell tartalmaznia az adatszolgáltatásnak?

Az adatszolgáltatás tartalma kötelezően: 

  • értékesítő cég neve, címe, cégnyilvántartási száma
  • értékesített ellenérték összege
  • pénzforgalmi számla adatai

Az irányelv célja az ügyfélátvilágítás, így az ügyfelekről az alábbi nyilvántartást kell vezetni: 

  • ügyfél neve, címe
  • ügyfél adóilletősége
  • ügyfél telephelye

Milyen gyakran kell adatot szolgáltatni?

Az adatszolgáltatásnak évente egyszer kell eleget tennie az online piactérnek.

Mikortól lép hatályba az adatszolgáltatás?

Az Európai Unió tagországokra egységesen érvényes, hogy 2023-tól kötelező az adatszolgáltatás nyújtaina az online piactereknek. 

Kikre vonatkozik az adatszolgáltatási kötelezettség?

Az irányelv hatálya alá tartoznak azok az online piacterek, amelyek áru- és szolgáltatás-értékesítést bonyolítanak az EU-n belül, és amelyek éves nettó forgalma eléri a 10 millió eurót, vagy amelyekben az értékesítések száma meghaladja az évi 100 000 tranzakciót.

Adatszolgáltatási kötelezettség adatvédelmi szabályai

Az adatszolgáltatási kötelezettség szabályozása azonban nemcsak az állami hatóságokra terjed ki, az online platformoknak meg kell felelniük az adatvédelmi jogszabályoknak (GDPR), amelyek megkövetelik, hogy az adatokat biztonságosan tárolják és kezeljék, és csak azokat az adatokat gyűjtsék össze, amelyek szükségesek az adott szolgáltatás nyújtásához.

Az adatszolgáltatási kötelezettség része az átláthatóságnak is. Az online platformoknak világosan fel kell tüntetniük, hogy milyen adatokat gyűjtenek, hogyan használják fel azokat, és milyen jogokkal rendelkeznek a felhasználók az adataik kezelésével kapcsolatban.

Adatszolgáltatás elmulasztási szankciók

Az online platformok adatszolgáltatási kötelezettsége az adatvédelem fontosságának növekedésével egyre inkább hangsúlyosabbá válik. Azok az online platformok, amelyek nem tartják be az adatvédelmi és adatszolgáltatási szabályokat, komoly jogi következményekkel szembesülhetnek, és jelentős károkat okozhatnak a felhasználóknak és az ügyfeleknek.

Példák külföldi online piacterekre, amelyekre az irányelv vonatkozik:

Amazon
eBay
Alibaba
Airbnb
Uber
Booking.com
Etsy
Deliveroo
Foodpanda
Glovo
Ezek az online piacterek az irányelv hatálya alá tartoznak, és kötelesek betartani az adózási és adatszolgáltatási követelményeket az EU-ban.

Néhány magyar szolgáltatói példa azokra az online piacterekre, amelyekre az irányelv vonatkozhat:

Árukereső.hu
TeszVesz.hu
Jófogás.hu
Vatera.hu
Aukciósnak.hu
Hardverapro.hu
MALL.hu
Ezek az online piacterek Magyarországon működnek, amennyiben éves nettó forgalmuk eléri a 10 millió eurót vagy az értékesítéseik száma meghaladja az évi 100 000 tranzakciót, akkor az EU Tanácsa 2021/514 (DAC7) irányelve hatálya alá tartoznak és kötelesek betartani az adózási és adatszolgáltatási követelményeket az EU-ban.

Címkék:
webshop