Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

Luxemburgi ideiglenes ÁFA csökkentés

Ideiglenes ÁFA csökkentés


Az ideiglenes ÁFA csökkentés egy olyan gazdasági intézkedés, amelyet a kormányok alkalmaznak az adórendszerben a gazdasági helyzet javítása érdekében. A 2020-as koronavírus-járvány hatásai miatt számos ország vezette be az ideiglenes ÁFA csökkentését. 

Az ideiglenes ÁFA csökkentés lényege, hogy az általános forgalmi adó (ÁFA) mértékét csökkentik bizonyos termékek és szolgáltatások esetében. Az ÁFA a termékek és szolgáltatások árába épül be, és az adó mértéke az adott országban eltérő lehet. 

A luxemburgi kormány is bevezette ezt az intézkedést, amelynek célja a gazdaság élénkítése. A luxemburgi ideiglenes ÁFA csökkentés 2023. január 1-jével kezdődött és 2023. december végéig lesz érvényben.

Ideiglenes ÁFA csökkentés célja


Az ideiglenes ÁFA csökkentés a luxemburgi kormány által bevezetett gazdasági intézkedés, amelyet az európai inflációs hatás miatt vezettek be. Az intézkedés célja az, hogy ösztönözze a fogyasztást, és ezzel hozzájáruljon a gazdaság fellendüléséhez. 
Az ideiglenes ÁFA csökkentésnek a luxemburgi gazdaságra gyakorolt hatását nehéz pontosan megbecsülni, azonban az intézkedés nyilvánvalóan a fogyasztás növelésére ösztönözi a vásárlókat, amely kedvező hatással lehet a gazdaságra. Azonban a csökkentett adókulcsok hatását további elemzőknek és kutatóknak kell még figyelembe venniük a hatások jobb megértése érdekében.

Szolidáris csomag


A luxemburgi kormány által bejelentett áfatörvény módosítás szerint az érvényben lévő ÁFA kulcsok ideiglenesen 1% pontot csökkennek. A csökkentés 2023. január 1-jétől lép hatályba és várhatóan 2023. december 31-én jár le. A módosítás az általános és a kedvezményes ÁFA kulcsokat egyaránt érinti, azonban a szuperkedvezményes adókulcs változatlan marad (3%). 

Milyen ÁFA kulcsok vannak érvényben Luxemburgban?


CSÖKKENTÉS NÉLKÜLI ÉRVÉNYBEN LÉVŐ ÁFA KULCSOK

17% (Standard) = Érvényes minden adóköteles termékre és szolgáltatásra.

14% (Kedvezményes) = Érvényes a következő termékekre és szolgáltatásokra: egyes borok; szilárd ásványi tüzelőanyagok, ásványi olajok és tüzelőanyagként való felhasználásra szánt fa, kivéve a fűtőfát; mosó- és tisztítószerek; nyomtatott reklámanyagok; hő, hűtés és gőz, kivéve a távfűtést; értékpapírok letéti őrzése és kezelése; hitelek és hitelgaranciák kezelése a hitelt nyújtó személytől vagy szervezettől eltérő személy vagy szervezet által.

8% (Kedvezményes) = Érvényes a következő termékekre és szolgáltatásokra: takarítás magánháztartásokban; kerékpár, cipő és bőráru, ruházat és háztartási textília kisebb javítása; fodrászat; távfűtés; földgáz; villamos energia; tűzifa; PB-gáz; díszítésre szánt vágott virág és növény; egyes műtárgyak és régiségek.

3% (Szuperkedvezményes) = Érvényes a következő termékekre és szolgáltatásokra:  élelmiszerek; üdítőitalok; gyermekruházat és -cipő; vízkészítmények; egyes gyógyszerek; egyes fogyatékkal élők számára készült orvosi felszerelések; belföldi személyszállítás; egyes könyvek (beleértve az e-könyveket); egyes újságok és folyóiratok; belépőjegyek kulturális rendezvényekre és vidámparkokba; egyes fizetős TV-készülékek/kábeltelevíziók; mezőgazdasági termékek (kivéve a növényvédő szereket); szállodai elhelyezés; éttermek (kivéve az alkoholtartalmú italokat); ételek elvitelre; bárok, kávézók és éjszakai klubok, vágott virágok és növények élelmiszertermeléshez; új épületek bizonyos ellátása; új épületek bizonyos építési munkálatai; belépő sporteseményekre; sportlétesítmények használata; temetkezési és hamvasztási szolgáltatások; háztartási hulladék gyűjtése; bizonyos telefonszolgáltatások; bizonyos írói és zeneszerzői szolgáltatások (jogdíjak); nyersgyapjú; hulladék- és szennyvízkezelés; bizonyos áruk és szolgáltatások fogyasztása személyszállító járművek fedélzetén; bizonyos műalkotások, gyűjtői tárgyak és régiségek.

0% (Adómentes Közösségen belüli értékesítés) = Közösségen belüli és nemzetközi értékesítés, szállítás, export.

0% (Adómentes) = Érvényes például a következő szolgáltatások esetében: orvosi és fogorvosi szolgáltatások, a postai szolgáltatások, oktatás, kulturális szolgáltatások és sporttevékenységek, valamint pénzügyi és biztosítási ügyletek.

IDEIGLENESEN CSÖKKENTETT ÁFA KULCSOK


16% (Standard) = Érvényes minden adóköteles termékre és szolgáltatásra.

13% (Kedvezményes) = Érvényes bizonyos borfajtákra, bizonyos üzemanyagokra és egyéb energiahordozókra, reklámbrosúrákra, valamint a hitelgaranciák kezelésére és őrzésére vonatkozik.

7% (Kedvezményes) = Érvényes bizonyos típusú energiákra (például villamos energia és gáz), növényekre és egyéb virágtermesztési termékekre, kerékpárjavítási szolgáltatásokra, cipőkre és egyéb bőrtermékekre, valamint többek között a takarításra és a fodrászatra vonatkozik.

3% (Szuperkedvezményes) = nincs változás

0% (Adómentes Közösségen belüli értékesítés) = nincs változás

0% (Adómentes) = nincs változás

Felület beállítás leírása

Billzone.eu rendszerben a Távértékesítés a 2011/83/EU irányelv és az ÁFA tv 45/A §-a szerint jelölőnégyzet bepipálásával a Számla tételek soron az ÁFA kulcs kiválasztása legördülő listában a vevő országának megfelelő ÁFA kulcsok választhatók ki. Luxemburg esetében az ideiglenes ÁFA kulcsok is itt jelennek meg. 


API beállítás leírása

A VatTaxRateCode mező az alábbi ideiglenes értékeket veheti fel:

TEMP1 -> 16%-os

TEMP2 -> 13%-os

TEMP3 ->  7%-os

Példa az API kérésre:

Címkék:
ÁFA