Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

Faktoring: Mikor és milyen esetekben lehet jó megoldás?

Egy vállalkozás működtetése során teljesen normális, ha külső tőke bevonását vesszük igénybe ahhoz, hogy növekedni, fejlődni tudjunk.

Többféle lehetőséggel számolhatunk. Talán a leggyakoribb pénzügyi instrumentum, ami ilyenkor eszünkbe jut, az egy folyószámla vagy egy forgóeszköz hitel. Ha ezek elegendőnek bizonyulnak a céljaink eléréséhez, talán nem is tekintünk tovább. Azonban gyakran előfordul, - különösképpen nehezebb gazdasági körülmények között, - hogy nem kapunk kellő összegű finanszírozást.

Amikor nem elég a hitel

A faktoring tökéletes megoldást nyújthat, ha még vagy már nem vagyunk hitelképesek, nem kapunk elegendő hitelkeretet, vagy egyszerűen csak egy kevésbé likvid időszakban pénzre van szükségünk és rendelkezünk élő követelésállománnyal.

Egy kicsit jobban kifejtve ez azt jelenti, hogy akkor is pénzhez juthatunk, ha a saját cégünk pénzügyi adatai alapján elértük a bank által meghatározott hitelösszeg maximumát, aminél nem tud több forrást adni a pénzintézet. Egy másik eset pedig, hogy friss alapítású a vállalkozásunk és még nincsen meg a hitel feltételéül szabott 1 vagy 2 teljes lezárt pénzügyi évünk, ami alapján minősíteni lehetne a cégünket.

Viszont, ha halasztott fizetési határidővel állítjuk ki a számláinkat a vevőpartnereknek, akkor ezeket a számlákat eladhatjuk egy faktorcégnek, így a számlakiállítás napján hozzájuthatunk a bevételünkhöz.

Az azonnali bevételt pedig fel lehet használni egy-egy újabb megrendelés teljesítésére, kiadások rendezésére, cégfejlesztésre, vagy a pozitív cash flow megőrzésére is, de az árfolyamingadozás okozta kockázatot is csökkenti.

Ha lassan érkezik a bevétel

Ha a megrendelő sokára fizet, netalántán még késik is, akkor szorult helyzetbe kerülhetünk, mert előfordulhat, hogy nem tudjuk időben megfizetni az Áfát, a dolgozók bérét vagy a járulékaikat, de lecsúszhatunk a következő megrendelés teljesítéséről is. Ez nem csak kellemetlen, de hátráltatja is a kiegyensúlyozott mindennapi működést.

Érdemes tehát ilyenkor is elgondolkozni a kiállított számlák előfinanszírozásán, hogy elkerüljük a hosszabb ideig tartó pénzhiányt.

A faktoringnak köszönhetően a kiállított számlák értékének 90%-át azonnal megkaphatjuk, a maradék 10%-ot pedig a költségek levonását követően, a vevői teljesítéskor utalja el nekünk a faktorcég.

Biztosíték nélküli finanszírozás

Általában, amikor egy vállalkozás kölcsönt vagy hitelkeretet igényel, a bank előírja, hogy fedezetet (biztosítékot) nyújtson. Fedezetként szolgálhatnak például ingóságok vagy ingatlanok. Ha  faktoringot veszünk igénybe, ott nem szükséges plusz biztosítási elemet nyújtani a faktorkeret mögé.

Biztonságot nyújt

A kockázatok enyhítése érdekében a finanszírozás mellett lehetőségünk van biztosítási szolgáltatással is élni, ami a partner nemfizetése esetén nyújt védelmet egy minimális önrész vállalása mellett. Illetve kérhetjük, hogy a faktorcég vállalja visszkereset nélkül az előlegezést, ami azt jelenti, hogy ha a vevő nem teljesít, teljes egészében a faktorcég vállalja a kockázatot, és nem kéri vissza az előleget akkor sem, ha ő nem térül meg. Ez a módozat értelemszerűen drágább, de teljes biztonságot és nyugalmat ad.

A cikk szerzője: a MagNet Faktor! Keresd őket kedvező ajánlatokért!

 

 

Címkék:
faktoring