Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

Digitális- és elektronikus aláírás közötti különbségek

Mi a különbség a digitális aláírás és az elektronikus aláírás között? Mikor melyiket használjuk?

Az információs korban, ahol a digitális kommunikáció és az online ügymenetek dominálnak, az aláírásoknak is alkalmazkodniuk kellett. A hagyományos papíralapú aláírásokat felváltották a digitális aláírások és az elektronikus aláírások. Annak érdekében, hogy tisztázzuk a két fogalom közötti különbségeket, és megértsük, mikor és hogyan használjuk őket, vizsgáljuk meg részletesen a digitális aláírás és az elektronikus aláírás fogalmát.

ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS: 

Az elektronikus aláírás egy szélesebb kategória, amely magában foglalja a digitális aláírást, de nem korlátozódik rá. Az elektronikus aláírás bármilyen elektronikus vagy digitális formában történő aláírást jelent, amely azonosítja az aláíró személyét vagy elfogadását a dokumentumnak.

PÉLDÁK AZ ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁSRA: 
- E-mail üzenetek: Az e-mailekhez csatolt aláírások vagy digitális pecsétek elektronikus aláírásnak minősülnek, amelyek igazolják a levél hitelességét és az üzenet küldőjét.

- Online űrlapok: Amikor az interneten kitöltünk űrlapokat vagy jelentkezéseket, az elektronikus aláírásokkal ellátott mezők lehetővé teszik az aláírás elektronikus formában történő rögzítését.

- Közösségi média posztok: A közösségi média platformokon megosztott bejegyzések vagy kommentek is tekinthetők elektronikus aláírásnak, mivel azonosítja a felhasználói fiók tulajdonosát.

DIGITÁLIS ALÁÍRÁS: 


A digitális aláírás egy olyan technológia, amely lehetővé teszi egy elektronikus dokumentum hitelesítését és azonosítását. Egy digitális aláírás matematikai algoritmusokat használ a dokumentumhoz tartozó adatok elektronikus aláírásaként. A digitális aláírás egyedülállóan azonosítja az aláíró személyét, és megakadályozza a dokumentum módosítását az aláírás után.

PÉLDÁK A DIGITÁLIS ALÁÍRÁS HASZNÁLATÁRA:
- Elektronikus szerződések: Amikor online szerződéseket kötünk, a digitális aláírás lehetővé teszi, hogy a felek elektronikus úton írják alá a dokumentumot, biztosítva annak hitelességét és az aláírók azonosítását.

- Elektronikus számla: Elektronikus számla kiállításakor amennyiben a számla tartalmazza a digitális aláírást, abban az esetben biztosított, hogy a kiállított számlán hitelesen azonosítható legyen a számlakibocsátó és egyúttal a számla utólag megmódosíthatatlan legyen. 

- Banki tranzakciók: Az online banki tranzakciókhoz használt digitális aláírások védelmet nyújtanak a pénzügyi csalásokkal szemben. A digitális aláírás biztosítja, hogy az ügyfél tranzakciója eredeti és valódi legyen.

- Szellemi tulajdon védelme: A digitális aláírás segíti a szerzői jogokat és a szellemi tulajdont védő dokumentumok aláírását és hitelesítését.

DIGITÁLIS ALÁÍRÁS ELŐNYEI: 

- Biztonság: A digitális aláírások szigorú kriptográfiai algoritmusokat használnak, amelyek megakadályozzák a hamisítást és a dokumentum utólagos módosítását.

- Gyorsaság és hatékonyság: Az elektronikus aláírásokkal ellentétben a digitális aláírások lehetővé teszik a gyors és hatékony ügymenetet. Az aláírásokat digitális formában lehet létrehozni és továbbítani, ami időt és erőforrásokat takarít meg.

- Jogszerűség: A digitális aláírásokat törvényes elismerés övezi számos országban és joghatóságban. Az ilyen aláírásokat elfogadják üzleti és jogi környezetben, ami növeli a dokumentumok jogi érvényességét.

A DIGITÁLIS ALÁÍRÁS ÉS AZ ELEKTRONIKUS ALÁÍRÁS KÜLÖNBSÉGEI: 

Technológiai megközelítés: Talán a legfontosabb és legnyilvánvalóbb a technológiai különbség. A digitális aláírás konkrét matematikai algoritmusokat és kriptográfiai technikákat használ a dokumentumok hitelesítésére. Az elektronikus aláírás szélesebb fogalmat képvisel, és lehetőséget ad az aláírások különböző formáinak, például kézírás szkennelésének, beviteli mezőknek vagy digitális pecséteknek az alkalmazására.

- Azonosítás módja: A digitális aláírások szorosan kapcsolódnak a személyazonosság ellenőrzéséhez, és egyértelműen azonosítják az aláíró személyét. Az elektronikus aláírások ugyan lehetővé teszik az aláírás lehetőségét, de nem feltétlenül köthető kétséget kizáróan egy konkrét személyhez. Például egy elektronikus aláírás akár egy felhasználónevet vagy egy vállalat nevét is tartalmazhatja.

- Jogi elismerés: A digitális aláírási módszert a törvény elismeri, a bíróságon jogerős, mivel biztonságosabb és megbízhatóbb módja az elektronikus dokumentumok hitelesítésének. Az elektronikus aláírásoknak lehet jogi hatásuk, de ez függ az adott ország vagy joghatóság szabályozásától és elfogadásától.

- Biztonság és megbízhatóság: A digitális aláírások magasabb szintű biztonságot és megbízhatóságot nyújtanak, mivel különösen kialakítottak az adatintegritás és az azonosítás ellenőrzésére. Az elektronikus aláírások lehetnek kevésbé biztonságosak, mivel nem feltétlenül rendelkeznek ugyanazzal a szintű kriptográfiai védelemmel és ellenőrzéssel.

ÖSSZEFOGLALVA: 


Mind a digitális aláírás, mind az elektronikus aláírás fontos szerepet játszik az online üzleti és jogi folyamatokban. A digitális aláírás a szigorú matematikai algoritmusokra és kriptográfiai technikákra épül, amelyek megbízható és biztonságos dokumentumhitelesítést tesznek lehetővé. 

Az elektronikus aláírás célja azonosítani a személyt, a digitális aláírás pedig arra szolgál, hogy biztosítsa a dokumentumok és az üzenetek hitelességét és eredetiségét.

Az elektronikus aláírások szélesebb fogalomkört tartalmaznak, és lehetőséget adnak az aláírások különböző formáinak alkalmazására, például kézírásnak, beviteli mezőknek vagy digitális pecséteknek. Az elektronikus aláírások rugalmasabbak és könnyebben használhatók a mindennapi elektronikus kommunikációban, például e-mailekben, űrlapokon vagy közösségi média posztokban.

A digitális aláírások fő előnye a megnövekedett biztonság és megbízhatóság, amelyeket a speciális kriptográfiai technikák és az azonosítás folyamata biztosít. A digitális aláírások általában törvényes elismerést élveznek, és széles körben elfogadottak az üzleti és jogi környezetben.

Az elektronikus aláírások előnye pedig az egyszerűbb és gyorsabb használat, valamint a szélesebb körű alkalmazhatóság. Az elektronikus aláírások könnyen beilleszthetők a különböző elektronikus platformokba és folyamatokba, ami növeli a hatékonyságot és a produktivitást.

FONTOS: 
Mind a digitális aláírás, mind az elektronikus aláírás egyaránt fontos eszközök az elektronikus ügymenetekben és az online biztonság területén. A választás a konkrét alkalmazás, az adott joghatóság szabályozása és az adott célkitűzések alapján történik, ezért mindig tájékozódjunk a vonatkozó hatályos jogszabályi előírásokról és követelményekről. Ez segít biztosítani, hogy az általunk használt aláírási módszerek törvényesek és elfogadottak legyenek, valamint megfeleljenek a szükséges biztonsági előírásoknak.

JÓ TUDNI:
Az Európai Unió digitális aláírás validáló oldalán ellenőrizheted egy digitális aláírással ellátott dokumentum hitelességét. 
Link: 
https://ec.europa.eu/digital-building-blocks/DSS/webapp-demo/validation

Példakép a billzone.eu számla validálásának eredményéről: