Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

Számlázási változások 2024

Milyen változások léphetnek életbe 2024-től?

Hogyan érintik a lehetséges változások a billzone.eu ügyfeleit?

"ÁFA a digitális korban" javaslat: 

Az Európai Bizottság módosítaná az ÁFA-szabályozást a digitális kor kihívásainak megfelelően. A javaslat három fő témakörre összpontosít: egyszeri áfaregisztráció, digitális számlaadat jelentési követelmények (Digital Reporting Requirements - DRR), és az áfakérdések kezelése a platformalapú gazdaságban.

Ezt a VIDA csomagban kívánja az EU kivitelezni 2028-ig bezárólag. Ami Magyarországot érinti: 2018-ban már megtörtént a NAV Online Számla bevezetése, ezért jelenleg Magyarország ebben a kérdésben előrébb jár, mint a többi EU-s ország. Arról még nincsen további hír, hogy a NAV Online Számlából (helyi adóhatóságtól) hogyan megy majd tovább az EU-ba a számlaadat.

Elektronikus számlázás definíció változása:

Az új szabályok között szerepel az elektronikus számlázás definíciójának módosítása. Amennyiben a definíció módosításra kerül, a számlák strukturált elektronikus formában kell, hogy kibocsátásra, továbbításra és fogadásra kerüljenek, és automatikus, elektronikus feldolgozásra alkalmasak kell legyenek.

Jelenleg Magyarországon a "sima" PDF számla is e-számlaként viselkedhet. Ez a jövőben megszűnne, csak azt tekintenénk  e-számlának, amely tartalmaz egy automatizáltan feldolgozható strukturált adatfájlt (pl. xml). A billzone.eu-nak nem kell erre a jövőben felkészülnie, ugyanis az e-számlái jelenleg is tartalmazzák ezt a fájlt, és jelenleg is markánsan elkülönítjük a papír alapú (sima) PDF-et az e-számlától. Ez a változás 2025-től kerülhet bevezetésre.

Vevői beleegyezés eltörlése:

Az új szabályok értelmében a vevői beleegyezés kötelezettségét eltörölnék, így a számlák kibocsátói szabadon használhatnák az e-számlázást.

Ebben az esetben kikerülne a jogszabályból az a jelenlegi kitétel, hogy az e-számla befogadása előzetes egyeztetést igényel a befogadó részéről. Ezentúl az e-számla befogadására nem lehetne kifogás. Jelenlegi tudásunk szerint a változás 2025-től lépne életbe és a billzone.eu-t nem érinti funkcionálisan: a számlák továbbra is kiküldhetők email-en keresztül a vevő részére.

Kötelező elektronikus számlázás: 

Az EU szabályozása szerint az elektronikus számlázás lenne az általános számlakiállítási szabály. A papíralapú számlák csak azokban az esetekben lennének használhatók, amelyeket a tagállamok kifejezetten megengednek. A határon átnyúló közösségi tranzakciók esetén kötelező lenne az elektronikus számla kiállítása.

2028-tól válhat kötelezővé, de ez a része még teljesen kiforratlan az úgynevezett EU VIDA csomagnak, erre előreláthatólag csak 2028-ra kerül sor, további EU tagországi egyeztetések szükségesek.

Vállalati előkészületek: 

Fontos, hogy a vállalatok időben kezdjenek el felkészülni az új elektronikus számlázási szabályokra. Ez magában foglalja a számlázási folyamatok áttekintését, a számlázó rendszer felülvizsgálatát, és az új előírások megfelelőségének biztosítását.

A billzone.eu a jogszabályi előírásokat és azok változását folyamatosan monitorozza. Amennyiben szükséges, akkor ezek bevezetése folyamatos és a tájékoztatásunk teljesen transzparens: érdemes a blogcikkeinket folyamatosan olvasni, ahol a számlázót érintő újdonságokról írunk.