Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

Új 0%-os adómérték a Napilapok értékesítésében

2024. január 1-jével a napilapok értékesítése 0%-os adómértékkel történik. 

Az Áfa tv. új rendelkezése 0%-os adómértéket határoz meg a napilapokra, de a változásokkal járó kötelezettségek és technikai részletek számos kérdést vetnek fel.

Új adómérték bevezetése

2024. január 1-jétől az Áfa törvény a 27%-os normál és a 18%-os illetve 5%-os kedvezményes áfa kulcsok mellett egy új, 0%-os adómértéket határoz meg. A számlázás során eddig kizárólag adómentesség vagy az Áfa törvényi hatályán kívüli számlázás esetében lehetett az áfakulcs mértéke 0%. Mostantól az új 0%-os adómérték esetében is nulla az áfakulcs mértéke.   

Érintett termék

Azonban fontos tudni, hogy az új 0%-os adómérték kizárólag egy esetben használható.
Az új szabályozás értelmében, 2024. január 1-jétől a napilapok értékesítése esetén alkalmazható adómérték 0%-os. 

JÓ TUDNI
A jogszabály kizárólag a VTSZ 4902 esetében engedi alkalmazni a nulla százalékos adókulcsot

VTSZ 4902 = Újság, folyóirat és időszakos kiadvány, illusztrálva vagy reklámtartalommal is (kivéve: hetenként legalább négyszer megjelenő kiadvány)

Számlaadatszolgáltatási kötelezettség

Az adótörvényi változásokkal együtt jár a számlaadat-szolgáltatási kötelezettség is. A 0%-os adómérték alkalmazásakor a számlaadatoknak is ezt a mértéket kell tükrözniük napilap értékesítése esetén. A NAV Online Számla rendszerén keresztül történő számla rögzítésekor a "0%" kiválasztása a könnyebb adminisztrációt szolgálja, és a "napilap" megnevezés segít az azonosításban.

Határidők és hibaüzenetek

Fontos megjegyezni, hogy az új adómérték csak 2024. január 1-jét követő teljesítési időpontokra alkalmazható. A NAV Online Számla számlaadatszolgáltatásban résztvevőknek ezt figyelembe véve kell alkalmazniuk az új adómértéket. Amennyiben a rögzített teljesítési időpont még 2023. december 31-jén vagy azt megelőzően esik, a rendszer hibát jelez.

Számlázóprogramok szerepe

Az új adómérték megfelelő alkalmazása érdekében elengedhetetlen, hogy az alkalmazott számlázóprogram támogassa ezt a változást. 

FONTOS
A billzone.eu rendszerben napilap értékesítése esetén az alábbi áfakulcsot kell használni a számlán: 

"Z" ÁFA kulcs - Az Áfa tv. 82. § (4) bekezdése alapján nulla százalékos adómérték. 

Megfelelőség és javaslatok

Az érintett vállalkozásoknak érdemes átnézniük az alkalmazott számlázóprogramjaik beállításait, és megbizonyosodniuk afelől, hogy azok támogatják-e az új adómértéket. Az adózási és számlázási szakértőkkel történő konzultáció segíthet abban, hogy a vállalkozások biztosak lehessenek a megfelelőségben és a hatékony adminisztrációban.

JÓ TUDNI
Kérdés esetén keresd szakértő kollégáinkat a support@billzone.eu ügyfélszolgálati címen. 

Az Áfa törvény módosítása új lehetőségeket és kihívásokat hoz a napilapok értékesítői számára. Az új 0%-os adómérték érezhetően megkönnyíti a költségek terhét és a fogyasztói árakat. Ugyanakkor a NAV Online Számla adatszolgáltatási kötelezettségeknek való megfelelés szigorú adminisztrációs folyamatokat várnak el.

Címkék:
ÁFA