Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

NAV Online Számla- Technikai érvénytelenítés

Technikai érvénytelenítésre akkor van szükség, ha a kiállított számla helyes, a hiba az arról történt adatszolgáltatásban van. 

A technikai érvénytelenítés fogalma

A technikai érvénytelenítés a helytelen adatszolgáltatás érvénytelenítésére szolgál, nem keverendő össze a hibás adattartalommal rendelkező számla érvénytelenítésével. A hibás adattartalommal rendelkező számláról módosító vagy érvénytelenítő számlát kell kiállítani. 

FONTOS

Technikai érvénytelenítést csak arra a számlára kezdeményezhető, melynél már végbe ment az adatszolgáltatás. Hibás státuszban lévő számlákat tilos technikailag érvényteleníteni, mert ezeket utána nem tudjuk újra beküldeni. 

Ki kezdeményezhet technikai érvénytelenítést?

A NAV Online Számla rendszerében elsődleges-, vagy megfelelő jogosultsággal rendelkező másodlagos felhasználó indíthat, és hagyhat jóvá technikai érvénytelenítést. 

A technikai érvénytelenítés folyamata

1. A technikai érvénytelenítéshez be kell lépnünk a https://onlineszamla.nav.gov.hu oldalon.

2. Bejelentkezés után a Számlák\Kimenő Számlák menüpontra kell kattintani. A számla megjelenítéséhez a szűrőben meg kell adni az érvénytelenítendő számla adatait (pl. dátumok, tranzakció-, és számlaadatok). A listában megjelenik az érintett számla.

3.  A Műveletek oszlopban található három pontra kattintva a "Technikai érvénytelenítés" lehetőséget kell választani.

4. Ezután ki kell választani az érvénytelenítés kódját a legördülő menüből, majd meg kell adni az érvénytelenítés okát is. 

  • Hibás adat
  • Hibás számlaszám
  • Hibás számla kelte
  • Hibás elektronikus számla hash érték

Ezután a Mentés gombra kell kattintani. 

A NAV Online Számla rendszer külön fel is hívja rá a figyelmet, hogy az érvénytelenítést véglegesíteni kell. 

5. Az érvénytelenítést jóvá kell hagyni a Nyilatkozatok\Adatszolgáltatás érvénytelenítése menüben az Érvénytelenítés elfogadása gomb segítségével.

A jóváhagyás után a technikailag érvénytelenített számla nem fog látszani a Kimenő Számlák menüpontban. Sorszáma újra felhasználhatóvá válik.