Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

Statisztikák készítése és exportálása a billzone.eu-n

Ahhoz, hogy számláinkat és azon keresztül forgalmunkat kellően követni tudjuk, egy jó számlázó programnak rendelkeznie kell statisztikák készítése funkcióval. Ebben a cikkünkben a Billzone.eu statisztikák készítése és exportálása funkcióját mutatjuk be.

1. Adóhatósági adatexport

Törvényi kötelezettségnek megfelelve adatexport készíthető az adóhatóság részére:

Adóhatósági adatexport

2. Számla statisztikák

A lekérdezések történhetnek a „Számla szerinti szűrés” alapján. Érdemes ezt a szűrést használni, amikor bevételeinket szeretnénk látni. Az adatok az oldalon található listában jelennek meg.

Számla statisztikák

A lekérdezett adatok exportálhatók excelbe vagy csv formátumba:

Adatexportálás

3. Tétel statisztikák

A lekérdezések történhetnek a „Tétel szerinti szűrés” alapján. Akkor használjuk, ha a tételenkénti forgalomra vagyunk kíváncsiak.

Tétel statisztikák

A lekérdezett adatok exportálhatók excelbe vagy csv formátumba:

Adatexportálás

4. PTGSZLAH nyomtatvány

Online pénztárgép helyett számlázást választók számára a PTGSZLAH nyomtatványkitöltő program funkció könnyíti meg az adatszolgáltatást az adóhatóság részére.

PTGSZLAH nyomtatvány

5. Exportálás

Ahhoz, hogy a letöltött statisztikai adatok egyszerűen feldolgozásra kerülhessenek, az “Exportálás” gomb megnyomásával lehetőség van az adatok exportálására, amelynek következtében az adatokból egy „.csv” fájl keletkezik, ami további feldolgozásra alkalmas.

A .csv fájl adatai további feldolgozásra alkalmasak a Microsoft Excel programmal. Ahhoz, hogy .csv fájl adatai Microsoft Excel programon keresztül egyszerűen feldolgozásra kerülhessenek (átláthatóak és jól értelmezhetőek legyenek)  a következőket kell tenni:

    • a Microsoft Excel program elindítása után válasszuk ki a "Fájl / Megnyitás" menüpontot, majd a választható fájl típusok közül a "Szövegfájlok" formátumot.

  • Kattintsunk a "Megnyitás" gombra, majd válasszuk ki a rendszerből letöltött csv fájlt.
  • Ezután megjelenik egy ablak, ahol meg kell adni a betöltendő .csv fájl formátumát. Ezt a következő módon tehetjük meg:
        • a fájl típusnál válasszuk ki a "Tagolt" opciót;
        • a "A fájl eredete" ablakban a lenyíló listából válasszuk ki az "65001: Unicode (UTF-8)"-at;

        • Kattintsunk a "Tovább" gombra és a következő lépésben, a "Határoló jelek"-nél válasszuk ki a "Tabulátor" lehetőséget.

  • Ugyanitt "Szövegjelölő"-ként be kell állítani a"{semmi}"-t.
  • Végül nyomjuk meg a "Befejezés" gombot, amely következtében betöltődik a .csv fájl az Excel programba.

A leírt lépések végrehajtása után a folyamat eredményeként az adatok nem egy cellába "ömlesztve", hanem külön oszlopba rendezve fognak megjelenni. (Felhívjuk a figyelmet, hogy a leírás a Microsoft Office 2007 alapján készült, az ettől eltérő verziókban előfordulhatnak különbségek!)

A .csv fájl használatának oka:

A rendszerben a .csv fájl formátum használatának több oka is van, melyek közül a legfontosabb, hogy ezen fájltípus megnyitására minden platformon van ingyenes és fizetős szoftverrel is lehetőség, illetve a felépítéséből fakadóan a gépi feldolgozása is egyszerű és szintén platform függetlenül megoldható.