Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

Elektronikus aláírás ellenőrzése Adobe Readerrel

Hogyan és hol bizonyosodhatunk meg arról, hogy a digitális dokumentumon szereplő elektronikus aláírás hiteles?

Miből áll az elektronikus aláírás ellenőrzése?

1. Meg kell bizonyosodni róla, hogy a számla és az elektronikus aláírás összetartozik-e? Azaz az aláírás valóban az aláíró tanúsítványához tartozik-e.

Amennyiben az aláírás az aláíró tanúsítványához tartozó magánkulccsal készült, abban az esetben az elektronikus aláírás létrehozásához a kiállító fél a saját, titkos kulcsát használja, a másik fél pedig a létrehozó nyilvános kulcsával ellenőrzi le a dokumentum hitelességét.

2. Ellenőrizni kell, hogy az elektronikus aláíráshoz tartozó tanúsítvány érvényes-e az aláírás pillanatában. Ehhez a következő lépéseket kell sorban végigjárnunk:

a./ elektronikus aláírás ellenőrző program letöltése:

Adobe-Reader

Az elektronikus aláírás tanúsítványának ellenőrzéséhez aláírás-ellenőrző alkalmazásra van szükség, amit tartalmaz az Adobe Reader szoftver. Az Adobe Reader ingyenesen letölthető és használható program.

b./ tanúsítványok letöltése:

Az Adobe Reader program installálása mellett a szolgáltatói tanúsítványok telepítésére is szükség van, amelyek a Billzone.eu esetében a NetLock gyökértanúsítványait jelentik.

c./ tanúsítványok hitelesítése az Adobe Reader-ben:

További beállítások hiányában az Adobe Reader olvasónkkal megnyitott elektronikus dokumentum esetében az aláírás ellenőrzésekor a „Legalább egy aláírás hibás” felirat fog megjelenni.

Érvénytelen elektronikus aláírás - hiba üzenet

Ennek csupán technikai okai vannak, ugyanis az Adobe Reader gyártója (Adobe Systems Incorporated) a magyar tanúsítványok nagy részét nem tette alapértelmezettként a programban szereplő „hiteles tanúsítványok” listájába. Ezért ezeket a tanúsítványokat külön-külön el kell fogadtatni a rendszerrel. Ez nem csupán a Billzone.eu által használt tanúsítványokra érvényes, hanem az állami szféráéban is igaz (lásd az elektronikus formátumú Magyar Közlöny esetében).

A tanúsítványok hitelesítését az Adobe Readerben mind a számlabefogadónak, mind a számlakibocsátónak el kell végeznie. A beállítások csupán az adott számítógépen futó programra érvényesek, azonban az említett lépéseket elég egyszer elvégezni egy számítógépen, ugyanis a továbbiakban megjegyzi a rendszer azokat. Tehát ez egy egyszeri beállítás, nem kell minden számlánál elvégezni.

Az Adobe Reader programban elvégzendő fent említett beállításokról (az elektronikus aláírás tanúsítványainak importálásáról és megbízhatóvá tételének lépéseiről) egy részletes leírást tartalmazó dokumentumot állítottuk össze, amely mindenki számára elérhető a Billzone.eu Dokumentumok oldalán:

https://www.billzone.eu/HU/hu/Electronic/Invoicing/Documents.aspx