Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

Mi az elektronikus számla?

Tudjunk meg többet az elektronikus számláról: összeszedtük, mit jelent az elektronikus számla, mi az e-számla fogalma.

Elektronikus számla fogalma

A 2013. január 1-jén életbe lépő 2010/45/EU direktíva FOGALMA szerint e-számlának minősül az a számla, amely a kiállítás és a befogadás pillanatában elektronikus.

Hármas alapelvnek való megfelelés

Az említett direktíva, mind a magyar jogszabály (ÁFA törvény) kimondja, hogy minden számlának, így beleértve az e-számlának is teljesítenie kell az alábbi alapelveket: megbízható módon biztosítani kell a számla eredetének hitelességét, adattartalma sértetlenségét és olvashatóságát.

Mit javasol az EU direktíva?

Mind az EU direktíva, mind a magyar ÁFA törvény az egyéb és új hitelesítési lehetőségek mellett továbbra is az egyik megbízható hitelesítési módnak a digitális aláírást javasolja.

Hogyan felel meg a Billzone.eu az elvárt alapelveknek?

A hatályos jogszabályokban elvárt megbízható ellenőrzési nyomvonal létesítése érdekében a Billzone.eu elektronikus számlái 2013. január 1-je után is digitális aláírással és időpecséttel ellátva kerülnek kiállításra. 2023.11.10-től a Billzone.eu átállt a NAV Hash kód használatára az időpecsét helyett. 

E-számla adatfájl

Az elektronikus számla több különböző fájl formátumban is készülhet, a Billzone.eu a PDF formátumot támogatja, és minden esetben tartalmazza csatolmányként a számla adatainak algoritmikus feldolgozását elősegítő adatfájlt (TXT, NAV xml).