Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

Számlázóprogram jogszabály-megfelelőségi nyilatkozata az adóhatóság részére

Amikor új számlázóprogramot vásárolunk vagy egy másikra váltunk, akkor legtöbb esetben a könyvelőnk a számlázó program megfelelőségi nyilatkozatát kéri rajtunk számon. Mi az a megfelelőségi nyilatkozat és mit tartalmaz?

Számlázó program jogszabálymegfelelőségi nyilatkozat kérése

Legtöbb esetben a számlázó program készítőjétől a felhasználók az adóhatóság által kiadott nyilatkozatot kérik számon, amely szerint az általuk fejlesztett számlázó program megfelel a NAV előírásoknak.

Sajnos, ezek téves információk, amelyek sokszor akár az egyes cégek könyvelőitől is származhatnak.

Számlázó programmal szembeni törvényi elvárások

A számlázó programokra vonatkozó követelményeket a 23/2014.(VI.30.) NGM rendelet szabályozza. Ebben megfogalmazásra kerül, hogy a számlázót használó ügyfél részére kérésre köteles kiállítani jogszabály megfelelőségi nyilatkozatot a számlázót készítő vagy üzemeltető cég.

Mit tartalmazzon a számlázó jogszabály megfelelőségi nyilatkozata?

A számlázó program készítője köteles kiállítani a számla kibocsátójának címzett nyilatkozatát, amely szerint a program megfelel az adójogszabályokban előírt kötelezettségeknek.

A nyilatkozatnak tartalmaznia kell, hogy a számlázó kihagyás és ismétlés nélküli sorfolytonosan osztja a sorszámot a rendszerben.

A számlázó programnak tudnia kell teljesíteni a NAV adatexportot és a NAV Online számla adatszolgáltatást. A jogszabálymegfelelőségi nyilatkozat kitérhet erre is. Mivel a számlázó programot használó adózónak bejelentési kötelezettségét teljesítenie kell az adóhatóság részére, ezért jogszabálymegfelelőségi nyilatkozatában a bejelentéshez szükséges adatokat is megadhatja a számlázó programot üzemeltető vagy fejlesztő cég.

Jó tudni: hogy nem kizárólag a számlázóprogram készítője, hanem a fejlesztő cég átalakulása/megszűnése esetén jogutódja is nyilatkozhat a számlázóprogram jogszabályi rendelkezéseknek való megfelelősségéről.

Az adóhatóság nem minősíti a számlázó programokat

Sajnos tévhit az, hogy a NAV előírja a számlázó programok bevizsgálását, és erről bármilyen igazolást adna a program készítőjének vagy felhasználójának.

Mivel adóhatósági ellenőrzéskor az adóhatóság kérheti a számlakibocsátótól az általa használt számlázó program jogszabályi megfelelőségi nyilatkozatát, ezért érdemes még a számlázás megkezdése előtt kikérni a számlázó program készítőjétől a megfelelőségi nyilatkozatot, hogy egy esetleges  ellenőrzéskor be tudjuk azt mutatni az adóhatóság részére.

Billzone.eu számlázó program jogszabály-megfelelőségi nyilatkozata:

A hatályos jogszabály alapján a Billzone.eu a számlázó programjának megfelelőségi nyilatkozata letölthető a weblapról. A dokumentum digitális aláírással  ellátva került kiállításra.

Hivatkozás:
24/1995 (XI.22) PM rendelet