Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

Billzone tanúsítványcserével kapcsolatos tudnivalók

Tájékoztatjuk kedves Ügyfeleinket, hogy a Billzone.eu (N-Ware Kft.) elektronikus aláírás tanúsítványát 2012. február 18-án lecseréljük.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2011. szeptember 27-én elfogadott EF/26838-11/2011 számú határozata szerint az elektronikus aláírás és az időbélyegzés szolgáltatáshoz használt jelenlegi kriptográfiai algoritmusokat 2012. január 1-jétől már nem használhatók.

Technikailag ez azt jelenti, hogy a tanúsítványkiállítók ettől az időponttól nem adhatnak ki 1024 bites RSA kulcsú tanúsítványt és SHA-1 helyett SHA-256 hash algoritmust kell használniuk.

Miért van erre szükség?

Az informatika és informatikai rendszerek folyamatosan változnak, fejlődnek. A fenti tanúsítványváltás egy technológiai váltást jelent, amely egy új és biztonságosabb algoritmuskészletet használ majd ezentúl.

Az Európai Telekommunikációs Szabványügyi Intézet (ETSI) ajánlásainak megfelelően a Magyarországon a 2001. évi XXXV. törvény (Az elektronikus aláírásról) 18.§-a alapján a Hatóságnak külön határozatban kell rendelkeznie az elektronikus aláírással kapcsolatos szolgáltatók biztonságos algoritmus használatáról.

A Billzone.eu online elektronikus számlázás szolgáltató tanúsítványát kibocsátja a  Microsec Zrt., akire vonatkozóan a Hatóság az EF/26838-10/2011 iktatószámú határozatában rendelkezik.

A határozat értelmében 2011. december 31-ét követően:

  • 1024 bites RSA már nem használható csak nagyobb kulcsmérettel, például 2048 bites kulccsal.
  • Az SHA-1 lenyomatképző függvény már nem használható, helyette más lenyomatképző függvényeket, például az SHA-256-ot kell használni.

Mit jelent az átállás a Billzone.eu felhasználók számára?

Elsősorban egy lényegesen megbízhatóbb elektronikus számlát, amelyen biztonságosabb elektronikus aláírás és időbélyegző tanúsítvány található.

  1. Számlakiállítók és befogadók számára – akik a Billzone.eu online számlázó rendszer által kiállított elektronikus számlák hitelességét szeretnék ellenőrizni – mind kiállítói, mind befogadói oldalon – azoknak az Adobe Acrobat Readerben a „Megbízható azonosítók kezelése…” beállításoknál a beállítási lépéseket újra meg kell ismételni az új szolgáltatói tanúsítványokkal ahhoz, hogy ismét érvényesnek látszódjanak a PDF dokumentumok.

A beállítással kapcsolatos letölthető tájékoztató dokumentumaink:

        1. N-Ware Kft. tanúsítványcseréjével kapcsolatos beállítási teendők
        2. A Billzone.eu rendszerrel 2012. február 18-a előtt kiállított (régi tanúsítvánnyal aláírt) elektronikus számlák ellenőrzése Adobe Acrobat Reader programmal.
        3. A Billzone.eu rendszerrel 2012. február 18-a után kiállított (az új tanúsítvánnyal aláírt) elektronikus számlák ellenőrzése Adobe Acrobat Reader programmal.

FONTOS: Javasoljuk, hogy a zökkenőmentes átállás érdekében tájékoztassák ezen változásról ügyfeleiket, partnereiket is, hogy a szükséges beállításokat Ők is időben el tudják végezni.

  1. Billgate Interfész használók számára - Az új tanúsítvány a számlakiállítási folyamatban nem okoz semmiféle változást. Azonban az interfészt használó ügyfeleink részére a tanúsítványváltás előtt lehetőséget biztosítunk a sandboxon (tesztrendszer) az új tanúsítványok működésének tesztelésére 2012.02.17-ig. Fontos tudnivaló, hogy a sandbox tesztrendszerben ugyan az új tanúsítvány fog működni, ennek ellenére továbbra is csak tesztszámlák állíthatók ki.

Végleges átállás

2012. február 18-től az éles rendszeren már minden új elektronikus számla az új tanúsítvánnyal lesz aláírva. 

Köszönjük türelmüket és megértésüket a tanúsítványcserével kapcsolatban, amely során egy biztonságosabb szolgáltatást tudunk nyújtani Önöknek!

Jelen cikk elképzelhető, hogy már túl régen frissült. Igyekszünk naprakészen tartani blogcikkeinket, azonban mégis előfordulhatnak elavult információk a korábbi bejegyzésekben. Ha elavult információt találsz, kérjük segítsd munkánkat azzal, hogy jelzed ügyfélszolgálatunkon. Köszönjük!