Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

ÁFA általános mértéke-kedvezményes ÁFA kulcsok 2012

Olvasóink kérésére az alábbiakban olvasható  egy összefoglaló írás a 2012-ben hatályban lévő ÁFA kulcsokról, amelyet a 2011-es cikkünk alapján állítottunk össze:

A szolgáltatásnyújtás vagy termékértékesítés után fizetendő adó mértékéről a 2007. évi CXXVII., más néven Áfa törvény 82.§ (1) bekezdése rendelkezik.

Az áfa törvény 2012-ben az alábbiak szerint határoz az adó mértékéről:

  • általános áfa mértéke: 27%
  • kedvezményes áfa mértéke: 5% és 18%.
  • adómentes

5%-os adókulcs alkalmazása: például humán gyógyszerek, gyógynövények, tápszerek, anyatejkiegészítők, vakok számára készült segédeszközök (Braille-tábla, fehér bot), papír és elektronikus könyv, napilap, újság, folyóirat, kotta.

A teljes és hatályos lista a NAV vonatkozó oldalán olvasható. (Fontos: a jelenleg hatályos és vonatkozó NAV információs oldalon található és letölthető PDF még 25%-os általános ÁFA kulcsról tájékoztat, de a többi vonatkozó rész hatályban maradt!)

18%-os adókulcs alkalmazása: tej, tejtermékek (kivéve anyatej), ízesített tej. Gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termék. Kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás, távhő szolgáltatás.

A teljes és hatályos lista a NAV vonatkozó oldalán olvasható. (Fontos: a jelenleg hatályos és vonatkozó NAV információs oldalon található és letölthető PDF még 25%-os általános ÁFA kulcsról tájékoztat, de a többi vonatkozó rész hatályban maradt!)

ADÓMENTESSÉG TÍPUSAI:

-          alanyi adómentes:

Az alanyi adómentességet választó adóalany áfa fizetésére nem kötelezett, de beszerzéseihez kapcsolódóan felszámított adó levonására sem jogosult. Kizárólag olyan számlát állíthat ki, amelyben áfa tartalom nem szerepel. Alanyi adómentességre az jogosult, akinek a termékértékesítésből és/vagy szolgáltatásnyújtásból eredő éves bevétele nem haladja meg az 5 millió forintot.

-          tevékenység adómentessége (volt tárgyi adómentes):

2008. január 1-jétől az Áfa törvény nem ismeri a tárgyi adómentes fogalmat, a közhasználatban azonban tovább él. Az Áfa törvény 85. és 87. §-ában meghatározott termékek és szolgáltatások értékesítése – a tevékenység közérdekű vagy egyéb sajátos jellegére tekintettel – mentesek az általános forgalmi adó alól.

Adómentes termékek köre: Bizonyos tevékenységeket – közérdekű vagy egyéb sajátos jellegére tekintettel – az áfatörvény 85-87. §-a az adómentes szolgáltatások és termékek körébe sorolja.

 1. Adó alóli mentesség a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel:

  • pl. postai szolgáltatás; sérült- vagy betegápolás, betegszállítás, emberi szövet-, vér-, szervadományozás; anyatej értékesítés; szociális ellátás;
  • Közszolgáltató által nyújtott például gyermek és ifjúságvédelem;  társadalmi, politikai, vallási, lelkiismereti, hazafias, humanitárius, karitatív tevékenység vagy hagyományőrzés; sportolással, testedzéssel kapcsolatos szolgáltatásnyújtás; népművészeti, iparművészeti termékek kiállításának, vásárának szervezése, rendezése; közszolgálati rádiós és televíziós műsorszolgáltatás. Jó tudni: A közszolgáltatók körét pontosan definiálva felsorolja az Áfa törvény 85.§ (4) bekezdése.
  • Oktatói tevékenység például: óvodai, tanári, nevelői tevékenység; OKJ-s szakképesítést adó felnőttképzés, vizsgáztatás, vizsgára való felkészítés; államilag vagy nemzetközileg elismert nyelvvizsgáztatás; tanulmányi és tehetséggondozó verseny szervezése, lebonyolítása.
  • Jó tudni: Abban az esetben, ha a tevékenység gyakorlását jogszabály hatósági engedélyhez köti, akkor a termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás adómentességének feltétele, hogy az érintett személy vagy szervezet az engedéllyel rendelkezzen.

A teljes és hatályos lista a NAV vonatkozó oldalán olvasható. (Fontos: a jelenleg hatályos és vonatkozó NAV információs oldalon található és letölthető PDF még 25%-os általános ÁFA kulcsról tájékoztat, de a többi vonatkozó rész hatályban maradt!)

2. Adó alóli mentesség a tevékenység egyéb sajátos jellegére tekintettel:

  • pl. biztosítási, hitel szolgáltatás; bankszámlákkal, fizetéssel (átutalás, csekk, stb.) kapcsolatos szolgáltatás; befektetési alap és a kockázati tőkealap kezelése; postai bélyeg, illetékbélyeg értékesítése; szerencsejáték szolgáltatás nyújtása; beépített ingatlan és ehhez tartozó föld értékesítése vagy bérbeadása a törvényben meghatározottak szerint;

A teljes és hatályos lista a NAV vonatkozó oldalán olvasható. (Fontos: a jelenleg hatályos és vonatkozó NAV információs oldalon található és letölthető PDF még 25%-os általános ÁFA kulcsról tájékoztat, de a többi vonatkozó rész hatályban maradt!)

Adómentesség feltüntetése a számlán

Az Áfa törvény 169. §-ában, a „Számla kötelező adattartalmáról” szóló fejezetben a ka.) pontban a számlakibocsátó részére előírja, hogy a számlán fel kell tüntetnie: vagy a jogszabályi hivatkozással vagy bármely más módon, de egyértelmű utalással, hogy a termék értékesítése/szolgáltatás nyújtása mentes az adó alól.

Hogyan tesz ennek eleget a Billzone.eu? Számlázó programunkban a jelenleg hatályos jogszabályok szerinti ÁFA kulcsok szerepelnek, amelyek alkalmazása során a megjegyzés soron automatikusan megjelennek az alkalmazott ÁFA kulcsok részletes magyarázatai. Több nyelvű számlasablon használata esetén ezek mindkét nyelven szerepelnek.

Hivatkozás: 282/2011/EU végrehajtási rendelete 2006/112/EK Irányelve Az adó mértéke: Áfa törvény 82-84.§.
Alanyi adómentesség: Áfa törvény 187-196. § Tárgyi adómentesség: Áfa törvény 85-87.§ NAV: http://www.nav.gov.hu/data/cms202022/Afakulcsok_2011.pdf
A számla kötelező adattartalma: Áfa törvény 169. §
Magyarország.hu: Áfa-fizetési kötelezettség keletkezése, a fizetendő adó megállapítása
Kép1:  FreeDigitalPhotos.net
 
Jelen cikk elképzelhető, hogy már túl régen frissült. Igyekszünk naprakészen tartani blogcikkeinket, azonban mégis előfordulhatnak elavult információk a korábbi bejegyzésekben. Ha elavult információt találsz, kérjük segítsd munkánkat azzal, hogy jelzed ügyfélszolgálatunkon. Köszönjük!