Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

Adószámos magánszemély és egyéni vállalkozó vagyok

Adószámos magánszemélyként cégregisztráció a Billzone.eu Online Számlázó rendszerbe általános módon történik, azaz az adóhatóságtól kapott adószámot az adószám sorban kell megjeleníteni és a regisztráció során megadni. Figyelem: az adószám nem azonos az adóazonosító jellel!

Előfordulhat, hogy a például ingatlanbérbeadási tevékenységet magánszemélyként végző felhasználónak van egyéni vállalkozása is. Ebben az esetben a magánszemélyként kapott adószám és az egyéni vállalkozás adószáma azonos, így a Billzone.eu rendszerben egy cégregisztráción belül két külön számlatömbben tudja kezelni a felhasználó a magánszemélyként végzett tevékenységét, valamint az egyéni vállalkozását.

Az egyéni vállalkozói számlatömbhöz tartozó alapértelmezett megjegyzés mezőbe javasoljuk az egyéni vállalkozói nyilvántartási számot feltüntetni, hogy az a számlán mindig szerepeljen.

Az adószámos magánszemélyként használt számlatömbhöz tartozó alapértelmezett megjegyzés mezőbe javasoljuk az „adószámos magánszemély” szöveget feltüntetni, hogy az a számlán mindig szerepeljen.

Előfordulhat olyan eset is, hogy az adószámos magánszemély tevékenysége alanyi adómentes (AM), míg az egyéni vállalkozói tevékenység normál ÁFA-körös. Így a tevékenységeket mindenképpen külön számlatömbben érdemes kezelni.

A külön számlatömb használatát kiemelten ajánljuk továbbá azért is, mert csak úgy teljesíthető a NAV adatexport (2016) és Online Számla adatszolgáltatás (2018) teljes mértékben, hibátlanul, hogyha a két tevékenységét el tudja határolni vállalkozó.