Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

Önszámlázás funkció

Önszámlázás funkciónkról részletesebben az alábbiakban olvashatnak:

Mi az az önszámlázás?

Önszámlázásnak nevezzük azt a számlázási módot, ha a számlát a termék beszerzője vagy a szolgáltatást igénybevevője állítja ki adott ügyletről.

Kötelező szabályok

1. A számla kötelező tartalmi eleme:  "önszámlázás" kifejezés feltüntetése, ha a terméket/szolgáltatást nem az ügyletet teljesítő (szállító), hanem a terméket beszerző (vevő) állítja ki.  

2.  Szállító neveként a szolgáltatást nyújtó fél adatait kell szerepeltetni a számlán (függetlenül attól, hogy fizikailag a számlát nem Ő, hanem a másik fél állítja ki). Pl. a számlán a szállító "Kis cég" lesz feltüntetve, Vevőként: "Nagy Zrt."

3. MEGÁLLAPODÁS szükséges az önszámlázáshoz: külön szerződésben le kell fektetni az önszámlázás tényét. Szólhat a megállapodás egyetlen ügyletre vagy általános érvényű is lehet. Meg kell határozni a számlakiállítás módját és feltételeit.

4. SZÁMLATÖMB, SORSZÁMTARTOMÁNY: új, egyedi számlatömb és új, egyedi sorszámtartomány szükséges a számlák kiállításához (nem szabad keverednie a számlakiállító saját számláival).

5. Számlakiállító köteles a "Kis" cég felé a számlát továbbítani könyvelési, adóhatósági ellenőrzés miatt.

6. SZÁMLATARTALOM FELELŐSSÉG: egyetemleges, ha erről másként nem rendelkeznek a szerződésben.

7. SZÁMLÁZÓ PROGRAM BEJELENTÉSI KÖTELEZETTSÉG: a program használóját, azaz a számlakiállítót terheli.

8. NAV ONLINE SZÁMLA ADATSZOLGÁLTATÁSI KÖTELEZETTSÉG: a jogilag számlakibocsátó adózó felelőssége, a "Kis cégé" (nem a fizikailag a számlát létrehozó önszámlázó "Nagy" cégé).

FONTOS: Az önszámlázás jogilag kizárólag a számlakiállítás tényére vonatkozik, minden más adózói kötelezettség marad az adózónál, az nem száll át automatikusan a számla készítőjére. Tehát a számlázó adóhatósági bejelentése vagy a NAV Online Számla adatszolgáltatás az önszámlázó "Kis" cég adózó felelőssége marad továbbra is.

Önszámlázási folyamat a Billzone.eu-ban


1. A billzone.eu rendszerbe az Önszámlázó "Nagy" cégnek és a számlakiállító "Kis cégeknek" is regisztrálniuk kell.

2. Egyedi szerződéskötést követően ügyfélszolgálatunk bekapcsolja az Önszámlázás funkciót az Integrációk menüpontban:

3. A "Kis" cégnek engedélyeznie kell az "Önszámlázás integráció interfészen keresztül" opciót:

4. A "Kis" cég részére legenerálódik egy önszámlázási API token. 

FONTOS: az önszámlázós API token NEM azonos a "Kis cég" számlakiállítási API tokenjével. 

Az önszámlázási API tokennel csak önszámlázni lehet. 

5. A "Kis cég" átadja az önszámlázási API tokenjét a "Nagy cég" részére. Az átadás csak mechanikusan tud megtörténni, nincsen lehetőség API-n keresztüli lekérdezésre (ennek biztonsági okai vannak).

6. Önszámlázó "Nagy cég" önszámlázást kezdeményezhet a saját számlakiállítási API tokenjével és a "Kis cég" önszámlázási tokenjével. Ebben az esetben a "Nagy cég" számlát állít ki a saját maga számára a "Kis cég" nevében.

JÓ TUDNI

A "Nagy cég" NEM TUD visszaélni a tokennel, ugyanis csak saját maga számára tud kiállítani számlát, harmadik fél részére nem tud számlát kiállítani "Kis cég" nevében.

7. Az API-n keresztül elküldött adatok alapján a billzone.eu létrehozza a számlát a "Kis cég" nevében, amelyen az önszámlázó "Nagy cég" a vevő. 

8. A számlázó "Kis cég" a kiállított számlákat a Számla lista oldalon megtekintheti és letöltheti, míg az önszámlázó "Nagy cég" a Bejövő számla menüpont alatt találja a létrejött számlákat vagy API keresztül a DownloadInvoice hívással letöltheti azokat. 

Önszámlázási folyamatábra

Önszámlázási folyamat leírása az API dokumentációban

A funkció részletes leírása a Billzone.eu API dokumentumban található a letölthető dokumentumok között:

Önszámlázás költsége

Önszámlázáshoz kérje egyedi ajánlatunkat!