Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

Csehország - Általános fordított adózási mechanizmus (ÁFAM)

2020. január 1-jétől Csehországban bevezetésre került az Általános fordított adózási mechanizmus (ÁFAM). Mit is jelent ez pontosan? És hogyan alkalmazzuk a Billzone.eu-ban?

  • Új HÉA irányelv módosítás szerint: a tagállamok 2022. június 30-áig előírhatják az általános fordított adózási mechanizmus alkalmazását a belföldi adóalanyok között teljesülő ügyletek esetén. Az EU-ban Csehország az első, akinél engedélyezte az EU az általános fordított adózást.
  • Általános fordított adózási mechanizmus (ÁFAM) fogalma: társaságok nem terhelnek áfát egymásra, vagyis a számlát áfa felszámítása nélkül állítja ki az eladó, az adót pedig a termék beszerzője, a szolgáltatás igénybevevője fizeti meg az állam részére
  • Bizonyos feltételek teljesülése mellett az Eu Bizottság hagyja jóvá a kérvényt:

>> termék értékesítés / szolgáltatásnyújtás 17.500 EUR feletti ügylet esetében (belföldi)

>> csak 2022.06.30-ig alkalmazható

>> bizonyítani kell a kérelemnél, hogy az adókiesés min. 25%-át körhintacsalás okozza. 

>> a tagállam köteles lesz hatékony elektronikus jelentési kötelezettséget előírni az adóalanyok részére

>> érvénybe lépés Csehországban: 2020. január 1-jétől.

>> környező országok jelentést nyújthatnak be az EU felé a területükön  érezhető hatásokról. Az EU-nak lehetősége van azonnal visszavonni a jóváhagyó határozatot, hogy ha jelentős negatív hatás érzékelhető a környező országokban. 

>> Az általános fordított adózási mechanizmus nem vonatkozik a határon átnyúló ügyletekre és a határértéket el nem érő értékesítésekre, szolgáltatásnyújtásokra.

FONTOS!

Az általános fordított adózási mechanizmus (ÁFAM) számlákat a billzone.eu rendszerben a fordított adózási ÁFA kulccsal: AE-AAO vagy (FAD) kell kiállítani és a számla megjegyzés mezőben feltüntetni az "általános fordított adózási mechanizmus (ÁFAM)" szövegezést.

Invoices that have Reverse charge mechanism (VAT) in billzone.eu are required to be issued with the reverse charging VAT rate: AE-AAO or (FAD), and that in the comment field the “General Reverse Charge Mechanism (VAT)” text is added.

Kategóriák:
5. Számlázás
Címkék:
fordított adózás