Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

Adózás a kriptovalutákból származó jövedelem után

2022. január 1-től külön adózó jövedelemnek számít a magánszemélyek kriptoeszközügyletekből származó jövedelme. Mit jelent ez?

Mi az a kriptovaluta? 

A kriptovaluta olyan digitális eszköz, amely csereeszközként vagy fizetőeszközként is funkcionál. A kriptovaluták a digitális pénz egy részhalmazát képviselik. Célja, hogy az adott pénzügyi tranzakció minél biztonságosabban és privátabb módon menjen végbe, azaz legtöbb esetben a felek személyazonosságának beazonosítása nélkül zajlik le. Erre vonatkozik a "kripto" előtag, a titkosításra utalva. 

Kriptovaluta ügyletből származó jövedelem adózása

Ugyan Magyarországon nem elfogadott fizetőeszköz a kriptovaluda, de a kriptovalutákból szerzett jövedelem adóköteles. A kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelem után 15%-os SZJA-t kell fizetni, a tárgyévi igazolt költségek elszámolhatók, és adókiegyenlítés is alkalmazható. Az adót évente az szja-bevallásban kell bevallani és megfizetni.

Az adót évente, az adóévet követő május 20-ig az szja-bevallásban kell bevallani és megfizetni.

Milyen ügylet tartozik ide?

A szabályozás azokra az ügyletekre vonatkozik, amikor a magánszemély bárki számára elérhető, tehát nem zártkörű ügyletben kriptoeszközt átruház, átenged és ezzel nem kriptoeszközben, hanem törvényes fizetőeszközben szerez bevételt.

Kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelem a magánszemély által kötött ügylet(ek) alapján az adóévben elért ügyleti nyereség. Ügyleti nyereség akkor keletkezik, ha az ügyletek tárgyévi bevételeinek összege meghaladja a tárgyévi igazolt kiadások összegét, ügyleti veszteségnek pedig az számít, ha a tárgyévi igazolt kiadások összege nagyobb, mint a tárgyévi bevételek összege.

Mekkora bevételtől adóköteles?

Ügyleti bevételt nem kell megállapítani addig, amíg az ügylet bevétele nem haladja meg a minimálbér 10 százalékát, ha:

  • a bevétel megszerzésének napján más, azonos tárgyú ügyletből a magánszemély nem szerez bevételt, és
  • az adóévben az ilyen bevételek összege nem több, mint a minimálbér.

Adókiegyenlítés alkalmazható, ha az adóévben az összes ügyleti veszteség meghaladja az összes ügyleti nyereség összegét. Adókiegyenlítésként a magánszemély az adóévben és az azt megelőző két évben kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó veszteségének „adótartalmát” az éves adóbevallásában, megfizetett adóként érvényesítheti. Az ügyleti veszteséget először a 2021-es szja-bevallásban lehet feltüntetni.

FONTOS

MNB figyelmeztet, hogy a kriptovaluták vonatkozásában teljes mértékben hiányoznak a megfelelő felelősségi, garanciális és kárviselési szabályok, amelyek például visszaélés esetén védenék a fogyasztók érdekeit. A szervező fizetésképtelensége esetén a fogyasztókat senki nem kártalanítja, a befektetéseket sem az Országos Betétbiztosítási Alap, sem a Befektető-védelmi Alap nem biztosítja. Az ilyen eszközöknek nem egy kötelezettségekkel és felelősséggel rendelkező intézmény a kibocsátója, hanem a felhasználók közössége. Az ilyen eszközökbe való befektetés kiemelt kockázattal jár, hiszen ezeket a szabályozási keretrendszerbe nem tartozó eszközöket jellemzően az MNB és az Európai Unió felügyeleti intézményeinek joghatóságán kívül eső külföldi cégek és személyek bocsátják ki.

Forrás: 

Címkék:
számlázás