Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

A számla formátuma

A számla formátuma az üzleti világban elengedhetetlen fontosságú, mivel a tranzakciók dokumentálására és az adózásra vonatkozó szabályok betartására szolgál. 

A számla formátuma nem csupán az információk megjelenési módját jelenti, hanem az adatok elrendezését és struktúráját is befolyásolja. Lássuk, milyen számla formátumok léteznek, és milyen jellemzőkkel rendelkeznek!

SZÁMLA FORMÁTUMA

1. Papír alapú számla
A billzone.eu online számlázóval kiállíthatunk papír alapú számlákat. A kiállított számlát egyrészt kinyomtathatjuk és a megszokott módon felhasználhatjuk őket, másrészt lehetőségünk van PDF formátumban menteni, tárolni és felhasználni azokat. 

2. Elektronikus számla (E-számla)
A billzone.eu online számlázó rendszer keretén belül elektronikus számlákat készíthetünk. Az elektronikus számla abban tér el a hagyományos papír alapú számlától, hogy elektronikus formában állítják ki egy eredeti példányban és kizárólag elektronikus formában érvényes (azaz elektronikus formában tárolható és továbbítható). 
Az elektronikus számlának meg kell felelnie a számlákkal szemben elvárt alapelveknek: megbízható módon biztosítani kell a számla eredetének hitelességét, adattartalma sértetlenségét és olvashatóságát. Ebből következően az elektronikus számla fokozott biztonságú elektronikus aláírással és időbélyegzővel, vagy hash kóddal rendelkezik, amely a hitelességét biztosítja. 

JÓ TUDNI
A billzone.eu - online számlázó rendszer elektronikus számlái PDF formátumban készülnek, amelyek hitelességét az elektronikus aláírás, valamint a NAV Hash kód biztosítja. Ezen hitelesítők garantálják, hogy a számlát akkor és az állította ki, amely dátum és kiállító a számlán szerepel, továbbá biztosítják, hogy a kiállított számlát a későbbiekben ne lehessen észrevétlenül módosítani.

NAV ONLINE SZÁMLA ADATSZOLGÁLTATÁS

A számla formátuma (InvoiceAppearanceType) a NAV Online Számla adatszolgáltatás szerint az alábbi lehet: 
PAPER = papír alapú
ELECTRONIC = elektronikus, nem EDI
EDI = elektronikus, EDI
UNKNOWN = Ismeretlen

ADATSZOLGÁLTATÁS A BILLZONE.EU RENDSZERBEN

A billzone.eu rendszerben papír alapú PDF számlát és elektronikus számlát lehet készíteni. Azonban a jelen hatályos magyar jogszabályok szerint a sima PDF számla elektronikus számlának tekinthető akkor, ha a felek megállapodnak ebben, ha a számla elektronikusan kerül kiküldésre (email) és befogadásra (email) és a felek folyamataik ezt lehetővé teszik (pl. további elektronikus tárolás).
A billzone.eu számlázó rendszer ezért a számlakiállítás pillanatában NEM tudja megállapítani, nem nyilatkozhat arról a NAV ONLINE SZÁMLA adatszolgáltatás során, hogy a számla formátuma papíralapú, ha esetleg egy PDF számlát e-számlaként bocsát ki a számlakibocsátó és fogad be a számlbabefogadó.

RENDSZERLOGIKÁK

Ennek érdekében az alábbi logikákat építettük be a rendszerbe: 
* elektronikus a számla és ELECTRONIC értékkel kerül jelentésre a NAV ONLINE SZÁMLA adatszolgáltatásban, HA a számlát digitális aláírással + időpecséttel vagy NAV Hashkóddal látjuk el.
* minden más esetben UNKNOWN értékkel kerül jelentésre a NAV ONLINE SZÁMLA adatszolgáltatás, ugyanis a hatályos jogszabályok értelmében a számlázó szoftver a számla kiállítás pillanatában MÉG NEM ISMERI a számla megjelenési formáját (vagy felhasználási formáját).