Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

Árengedmény, kedvezmény számlázása

Akciókról, árleszállításról, pontgyűjtésről nap mint nap hallunk reklámokban, olvashatunk akciós újságokban, sőt akár egy kupacban válogathatunk kupongyűjtő oldalakról. Amennyiben cégük hasonló marketingeszközökkel szeretné csábítóbbá tenni szolgáltatását vagy termékét, akkor nem árt tudni, hogyan szerepelhet az árengedmény a számláinkon.

Az Adóhatóság tájékoztatója szerint az engedmény kizárólag az alapügyletet követően, vagy azzal egyidejűleg nyújtható. Arra nincs lehetőség, hogy akár a természetbeni engedmény, akár más engedmény időben az alapügyletet megelőzze. Az engedménynek ugyanis a lényege pontosan az, hogy a felek között teljesüljön egy olyan ügylet, amelyre tekintettel engedményt adnak, azaz kell lennie egy olyan már teljesített ügyletnek, amelyből az engedmény nyújtása történik.

Előre megállapított engedmény: az összeg tartalmazza a kedvezményt

Előre megállapított árengedmény (nem csökkenti az adó alapját)

Az áfa törvény 71 §-a szerint az adó alapjába nem tartozik bele az engedmény címén elengedett összeg. Mivel az ügyletről szóló számlát a teljesítéskor kell kibocsátani és az engedmény összege a teljesítéskor már ismert, így az ilyen típusú árengedmény számlázása viszonylag egyszerű.

Mikor fordul elő?

  • „egyet fizet, kettőt kap” vagy „új előfizetőknek most plusz ajándék jár” típusú akciónál (ahol pénzügyileg arról van szó, hogy két darab vásárlásakor fél áron vásárolható az áru darabonként).
  • ha rendszeres kapcsolatban lévő partnerünknek a korábbi hosszú távú kapcsolatra tekintettel azonnal alacsonyabb áron értékesítünk;
  • ha az egyszeri megrendelés (vásárlás) nagyságrendje (mennyisége, ára) miatt olcsóbb végösszegű szolgáltatást vagy termékértékesítést nyújtunk.

 

Előre megállapított engedmény: kedvezmény külön tételként feltüntetve

SZÁMLÁZÁSA:

  1. A számlán csak a fizetendő ellenértéket, azaz már az engedménnyel csökkentett összeget tüntetjük fel. Ez az összeg lesz az adó alapja, amely után az adó felszámításra kerül. Ebben az esetben a számlán sehol nem szerepel az engedmény ténye.
  2. Természetesen a termék értékesítője feltüntetheti az eredeti ellenértéket (adóalapot és adót) és az engedményként elengedett összeget egyaránt a számlán. A kereskedők gyakran választják ezt a megoldást üzletpolitikai megfontolásból, hiszen nem utolsó reklám egy cégnek a nagy árengedmény.

Technikailag kivitelezhetjük mínuszos számlával vagy akár külön számlát is kiállíthatunk (ez a ritkább) az árengedményről, amely összeg a felek között pénzügyileg nem kerül rendezésre.

 Utólag megállapított árengedmény (csökkenti az adó alapját)

Az adó alapja utólag csökkenthető, ha az értékesítő a teljesítést követően ad árengedményt az áfa törvényben meghatározott feltételek szerint (77. §. (3) és 71. § (1) bekezdésének a) és b) pontja alapján). Azaz az árengedmény fogalmába tartozó engedmény, díjvisszafizetés, árvisszatérítés adóalap csökkentő, ha üzletpolitikai célú és a teljesítést követően lép érvénybe. Továbbá az utólagos engedmény csak akkor gyakorol hatást az eredeti ügyletre és adóalapra, ha az engedmény nyújtója úgy dönt, hogy ún. „számlázott engedmény” keretében adja az utólagos engedményt. Az Áfa törvény 78. § (1) bekezdés b) pontja ugyanis kifejezetten előírja a módosítás szükségességét, amennyiben az adóalany utólagos engedmény okán kívánja csökkenteni az általa teljesített ügylet adóalapját.

Mikor fordul elő:

  • A „számlázott engedmény” egyik tipikus esete az, amikor az eladó az engedményt ahhoz a feltételhez köti, hogy a vevő bizonyos határidőig használja a szolgáltatását (pl. internet vagy telefonszolgáltatásnál a hűségidő után járó kedvezmény).
  • Az utólagos engedmények másik nagyon gyakori esete, amikor az eladó a rendszeresen nála történő vásárlás ösztönzése érdekében hirdeti meg, hogy bizonyos mennyiség vagy érték elérése esetén a tőle vásárló vevőjének árengedmény címén visszatérít bizonyos összeget. (Pl.: kupongyűjtés, beváltható, levásárolható pontok.) Ha a vevő eleget tesz a feltételeknek, akkor az ígért összeget az eladó visszafizeti vagy természetben teljesíti.

Az ilyen típusú kedvezményeket szaknyelven rabattnak is szokták nevezni.

SZÁMLÁZÁSA:

Az eladó az eredeti kibocsátott számlát az árengedmény figyelmen kívül hagyásával, teljes értékben állítja ki. Az eredeti számlához viszonyítva az utólag kiállított árengedményes számla módosító számlának minősül. A rabatt esetén a vállalkozás dönthet úgy, hogy módosító számlát állít ki minden egyes korábbi kapcsolódó számlájához, vagy ha ez túl nagy adminisztrációs terhet jelent, akkor csoportos módosító számlát is kibocsáthat.

  1. A módosítás eredményeként a bizonylatoknak azt kell tükrözniük, hogy az ügylet kimenetele eredetileg például 1 db mosógép (100 ezer forint + áfa) áráról módosult: 1 db hűtő + 1 db mikrohullámú sütő (100 ezer forint + áfa) árára.
  2. Amennyiben az árengedmény az eredeti termékkel egynemű termékben jelenik meg, akkor például 5 kg cukor (1500 forint + áfa) tételt tartalmazó számla módosul: 7 kg cukor (1500 forint + áfa) számlára.

Hol van az adóalap csökkenés?

A hivatkozott példában ez úgy jelenik meg, hogy az eredeti értékesítés - azaz a két termék együttes értékesítése - 150 ezer forint (+ áfa) értékű lenne (ti. mosógép: 100 ezer + áfa, mikro: 50 ezer + áfa). De a módosított számlán a mikrohullámú sütő ellenértéke nulla, ezért az adóalap 50 ezer forinttal csökken.

Jó tudni: Az áfatörvény 71.§ (2) bekezdése pontosan meghatározza, mikor beszélhetünk üzletpolitikai célú árengedményről. Ez esetben az engedmény kizárólag független félnek adható és minden független félnek elérhetőnek kell lennie, továbbá az engedmény nem eredményezhet aránytalanul alacsony árat.

Az árengedmény kezelése a Billzone.eu számlázóval 

A Billzone.eu számlázóval mind az előre, mind az utólag megállapított árengedmény számlázható.

Előre megállapított árengedmény kiállítása =

1. A "Törzsadatok/ Termékek" menüpontban vegyen fel teljes árú termékei mellé kedvezményes árú termékeket is, így azokat kiválasztva egyszerűen készítheti el számláit.

 2. Számlakiállításkor vegyen fel egy új tételt (az "Új sor hozzáadása" gombbal) "Kedvezmény" megnevezéssel. A mennyiségi egységet mínuszolva, továbbá megadva a kedvezmény mértékét, levonhatja a számla összegéből a kedvezményt.

Utólag megállapított árengedmény kiállítása =

Módosító számlát a “Számlázás / Számlák / Számla létrehozása” menünél, az “Érvénytelenítő számla létrehozása” linkre kattintva lehet létrehozni a rendszerben. A továbbiakban ki kell választani és be kell töltenie azt a számlát, amelyet módosítani kívánunk. A betöltött számlán a mennyiségi egység és a végösszeg mínuszos előtaggal jelenik meg, amelyek a “Tételek” résznél szerkeszthetőek, törölhetőek illetve további új tételeket lehet felvenni. A “Megjegyzés” mezőbe a rendszer által automatikusan bekerül a módosítandó bizonylat sorszáma és annak eredeti teljesítési kelte, valamint a kiállítás okát (árengedmény) is célszerű feltűntetni a számlán.

Hivatkozás: