Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

Billzone e-számla adatfájl csatolmány bővüléséről

Ezentúl a Billzone.eu elektronikus számlái tartalmazzák a NAV xml-t, azaz a PDF fáljba beágyazott txt csatomány mellett a NAV xml is megtalálható mostantól.

Miért jó ez?

A magyar adóhatóság (NAV) az elektronikusan aláírt számla elektronikus aláírást tartalmazó algoritmikus feldolgozást elősegítő adatfájljának formátumait NAV közleményében tette közre, amelynek melléklete egy NAV xml példasablon. Így Magyarországon leginkább a NAV példasablon alapján készült xml a legelterjedtebb az elektronikusan aláírt számla csatolmányaként.

Fentiekből következően a Billzone.eu e-számlái az eredeti, eddigi txt csatolmánya mellett mostantól a "népszerű" NAV xml adatfálj csatolmányt is tartalmazza.

FONTOS: Mivel a NAV xlm rendkívül „magyar-specifikus”, ezért kizárólag a következő esetekben kerül az e-számla csatolmányaként a számlába:

  • ha magyarországi székhelyű a számlakiállító és/vagy
  • ha magyarországi a számlabefogadó (vevő) székhelye.

Mit jelent az, hogy a NAV xml „magyar-specifikus”?

Az elektronikus számlának nemcsak a papírmentesség az előnye, hanem az adatfájloknak köszönhetően azok további elektronikus feldolgozása mérhetetlen előnyt jelent. Például nagyobb cégeknél történő tömeges számlabefogadásnál rendkívül fontos, hogy a számlafeldolgozás ne kézzel, hanem már gépi, elektronikus feldolgozással történjen. Akik nemzetközi piacra számláznak, azok számlabefogadói számára a NAV xml szinte alig vagy nagyon nehezen feldolgozható, ugyanis a NAV xml kizárólag magyar megnevezéseket és magyar megnevezés rövidítéseket tartalmaz.

Ebből következően a Billzone.eu elektronikus számlái továbbra is tartalmazzák a txt adatfálj csatolmányt, amely a hazai és nemzetközi piacon egyaránt feldolgozható és hitelesen befogadható.