Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

ÜGYLET funkció bemutatása

Mi az az Ügylet?  Az ügylet egy gazdasági esemény, melyhez számlákat köthet a felhasználó. Előleg- és végszámla esetén az ügylet megadása javasolt.

Mire és hogyan használjuk?

Új ügyletet a Számlák / Ügyletek menüpont alatt az “Ügylet hozzáadása” linkre kattintva tud felvenni a következő mezők kitöltésével (a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező):

  • Megnevezés - az ügylet neve
  • Azonosító* - létrehozott ügylet azonosítója a rendszer számára és az interfészen (API) keresztül történő automatikus számlázáshoz használt szöveges ügylet azonosító
  • Megjegyzés

A “Mentés” gomb megnyomásával a bevitt adatokat rögzíti a rendszer, majd a “Számlák / Ügyletek” oldalra irányít, ahol további ügyleteket tölthetünk fel, törölhetünk vagy a meglévőre vonatkozó beállításokat módosíthatjuk.

A számla létrehozás oldalon megadható, hogy mely ügylethez tartozik a számla. Megjegyzés: Előleg számla esetén a számla létrehozás oldalon az ügylet megadása javasolt. A mezőkitöltés kezdésekor (billentyű lenyomásra) megjelennek a korábban rögzítésre került ügyletek. A listából kiválasztható a megfelelő ügylet, ugyanakkor tetszés szerinti új értékkel is kitölthető a mező. Utóbbi esetben a számla kiállítás végeztével az új ügylet rögzítésre kerül a “Számlák / Ügyletek” listájába.

Jó tudni: Amennyiben belföldi adóalanyok közötti ügyletekről állít ki olyan számlát, amely önmagában nem éri el a 100 ezer forint áthárított áfát, de ügylethez van kapcsolva, akkor az egész ügyletre vonatkozóan lekérdezésre kerül az áfa és ha eleget tesz a feltételnek, azaz az ÁFA összértéke legalább 100 ezer forint, akkor a számláról adatszolgáltatás történik az adóhatóság részére (NAV Online számla).