Billzone.eu

Ingyenes és környezettudatos online számlázó

Utalás másodlagos azonosító megadásával

2020. március 2-tól utalhatunk e-mail címre, telefonszámra vagy adóazonosító jel alapján. Mit jelent ez pontosan?

Március elejétől nemcsak az azonnali átutalás, hanem a bankszámlaszám nélküli átutalás bevezetése is megtörtént. A bankszámlaszám helyett mostantól megadható a címzett e-mail címe, mobilszáma, magánszemély esetében adóazonosító jele vagy cég esetében az adószáma. Ezeket az adatokat másodlagos azonosítónak nevezzük.

Miért jó a másodlagos azonosítók használata?

A másodlagos azonosítók használata átutalás során könnyebbséget jelent az átutalási felek részére. Cégek esetében a vevőnek nem kell a bankszámlaszámot megjegyeznie, begépelnie, közvetlen és azonnali utalást indíthat egy telefonszám vagy mobilszám alapján. Ezekkel az azonosítókkal gyorsabbá válhat a számlateljesítés is.

Hogyan kell regisztrálni másodlagos azonosítókat?

A másodlagos azonosítókat a bankoknál kell regisztrálni a számlatulajdonosnak. Lehet, hogy ezek az adatok már megvannak a banknál, de másodlagos azonosítóként is regisztrálni kell ahhoz, hogy alkalmazni lehessen. Egy bankszámlaszámhoz több másodlagos azonosító is hozzárendelhető, de e-mail címből, telefonszámból és adóazonosító jelből csak egyet-egyet lehet hozzácsatolni egy számlaszámhoz. A regisztrációt követően évente meg kell erősíteni ezeket az adatokat.

Mi történik, ha nincs ilyen azonosító megadva az utalás befogadójának?

Előfordulhat, hogy a számlán bankszámlaszám helyett csak másodlagos azonosítót találunk, és ennek alapján indítjuk az azonnali átutalást, de a befogadó fél nem regisztrált másodlagos azonosítót a banknál, vagy nem frissítette az adatokat egy év után. Ilyenkor az átutalás sikertelen lesz. Ebben az esetben kérjük el a számlakibocsátó bankszámlaszámát és hagyományos módon végezzük el a számlateljesítést.

Hogyan számlázzak másodlagos azonosító használatával?

Miután regisztráltuk bármelyik banknál a másodlagos azonosítók valamelyikét, akkor számlakiállítás során bankszámlaszám helyett elegendő a másodlagos azonosító megadása. Ebben az esetben a fizetési információk helyén elegendő feltüntetni a regisztrált email címet, telefonszámot vagy adószámot. Érdemes ilyen esetben a vevőt értesíteni, hogy az átutalás másodlagos azonosító alapján történik.

Másodlagos fizetési mód megjelenése